Gazze’deki ateşkes muammasında Türkiye’nin rolü Meclis’e taşındı

Gazze’deki ateşkes muammasında Türkiye’nin oynadığı iddia edilen rol Meclis’e taşındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Türkiye’nin Hamas’a Mısır’ın ateşkes önerisini reddetmesi için baskı yapıp yapmadığını...

Google Haberlere Abone ol
Gazze’deki ateşkes muammasında Türkiye’nin rolü Meclis’e taşındı

Gazze’deki ateşkes muammasında Türkiye’nin oynadığı iddia edilen rol Meclis’e taşındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Türkiye’nin Hamas’a Mısır’ın ateşkes önerisini reddetmesi için baskı yapıp yapmadığını sordu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun cevaplandırması için Meclis’e sunulan soru önergesinde Loğoğlu, "Türkiye ve Katar’ın Hamas lideri Halid Meşal’e Mısır’ın ateşkes önerisini kabul etmemesi yönünde baskı yaptıkları doğru mudur?" diye sordu.

BBC, öğle saatlerinde İsrailli bir yetkiliye dayandırarak verdiği haberde, İsrail ile Filistin arasında geniş kapsamlı bir ateşkes anlaşmasının imzalandığını söylemişti. Ancak sonrasında İsrail Dışişleri Bakanı, haberler için "şimdilik doğru değil" derken Hamas sözcüsü ise Mısır'da görüşmelerin devam ettiğini belirtmişti.

Gazze’deki ateşkes muammasında Türkiye’nin oynadığı iddia edilen rol TBMM’ye taşındı. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında büyük çoğunluğu sivil 194 Filistinlinin hayatlarını kaybettiğini, binlerce kişinin yaralandığını ve yüzlerce binanın yerle bir olduğunu kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu, TBMM’ye sunduğu soru önergesinde Hamas’ın İsrail’e fırlattığı roketlerin ise bölgedeki gerginliği tırmandırdığını iddia etti. Loğoğlu, "Mısır’ın bu duruma son vermek için İsrail ve Hamas’a yaptığı ateşkes önerisi bölgedeki çatışmaların bir an önce durmasını isteyenler tarafından umutla karşılanmış ve takdir edilmiştir. Fakat, İsrail’in kabul ettiği, Hamas’ın ise reddettiği söz konusu ateşkes önerisine ilişkin olarak İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, İsrail’i ziyaret eden Norveç Dışişleri Bakanı Borg Brende’ye, Türkiye ve Katar’ın Hamas’a Mısır’ın ateşkes önerisini reddetmesi için baskı yaptıklarını söylemiştir. Lieberman, ilk başta ateşkesi kabul etmeye yakın duran Hamas’ın birlikte hareket eden Katar ve Türkiye’nin baskıları sonucunda tutum değiştirdiğini ifade etmiştir." ifadelerine yer verdi.

'TÜRKİYE’NİN SABOTE ETTİĞİ İDDİALARI ENDİŞE VERİCİDİR'

İsrail-Hamas arasındaki çatışmaları sona erdirebilecek, bölgeye biraz olsun nefes aldırabilecek bir ateşkes önerisini Türkiye’nin sabote ettiğine ilişkin ifade ve haberler hem Türkiye’nin itibarı hem de bölgenin geleceği açısından endişe verici olduğunu kaydeden CHP’li Faruk Loğoğlu, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nu şu soruları yöneltti: "Türkiye ve Katar’ın Hamas lideri Halid Meşal’e Mısır’ın ateşkes önerisini kabul etmemesi yönünde baskı yaptıkları doğru mudur? Eğer bu iddialar doğru ise Hamas’a hangi gerekçe ve beklentilerle ateşkesi kabul etmemesi yönünde baskı yapılmıştır? Lieberman’ın söz konusu iddiası uluslar arası basında da geniş yer bulmuştur. Bu durum, Türkiye’nin itibarı açısından nasıl değerlendirilmektedir?" CİHAN

Yorumlar