'Gaziantep'te asansörlerin yüzde 92'si can güvenliği riski taşıyor'

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Güneydoğu Bölge Koordinatörü Mahmut Ulaş, 2013 yılı içerisinde Gaziantep'te toplam 2 bin 621 asansörün muayenesinin yapıldığını, bu asansörlerin yüzde 92'sinin can güvenliği riski içerdiğinin tespit edilerek, uyarı anlam.

Google Haberlere Abone ol
'Gaziantep'te asansörlerin yüzde 92'si can güvenliği riski taşıyor'

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Güneydoğu Bölge Koordinatörü Mahmut Ulaş, 2013 yılı içerisinde Gaziantep'te toplam 2 bin 621 asansörün muayenesinin yapıldığını, bu asansörlerin yüzde 92'sinin can güvenliği riski içerdiğinin tespit edilerek, uyarı anlamında kırmızı etiketle işaretlendiğini açıkladı.

TSE Güneydoğu Bölge Koordinatörü Mahmut Ulaş, asansörler üzerinde yaptıkları muayenelerin sonuçlarını paylaşmak için basın mensuplarıyla bir araya geldi. TSE Güneydoğu Bölge Koordinatörü Ulaş, TSE'nin asansörler üzerinde yaptığı periyodik muayene uygulamaları karşısında bazı kurumların "Asansör Kontrolü Kaosa Dönüştü, Vatandaş Rahatsız" başlığı altında yapılan açıklamaların üzücü olduğunu dile getirdi. Yönetmeliğin kendilerine verdiği görev çerçevesinde asansörlerin periyodik muayenelerini yapmaları gerektiğinin altını çizen Mahmut Ulaş, insanların can güvenliğini sağlamak için bu çalışmayı aralıksız yürüttüklerini ifade etti. Muayenesi yapılmayan asansörlerin can güvenliğini tehdit ettiğini vurgulayan Ulaş, "5 Kasım 2011 tarihli ve 28106 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği'nin asıl amacı anlatılmalıdır. Vatandaşımız kullanmakta oldukları asansörlerinin sadece kabinlerini görmektedirler ve şayet iç dizaynı da estetikse asansörlerinde herhangi bir sorun olmadığını düşünebilmektedirler. Oysa şu ana kadar uzmanlarımızca muayene esnasında birçok problemlerin olduğunu tespit ettik." diye konuştu.

Ulaş, yaptıkları muayeneler esnasında şu sorunlarla karşılaştıklarını sıraladı: "Halatlar kopma noktasına gelmiş, rayların bağlantı yerinden gevşemiş, fren tertibatı sökülmüş, fren tertibatı kaynaklanmış, paraşüt deneyi olumsuz, motor dişli kutusunda dişlilerde boşluk tespit edilen ve kabini ani olarak aşağı doğru salınabilecek asansörlerle karşılaşıyor. Ayrıca motor yan yatak montajı olmayan ve doğrudan beton bloklar üzerine monte edilmiş asansörler tespit edilmiştir."

VATANDAŞ HER GÜN PATLAMAYA HAZIR BOMBAYA BİNDİĞİNİ BİLMİYOR

Bina yöneticilerinin dikkat etmesi gereken bir hususlardan da bahseden Ulaş, yönetmelik çerçevesinde muayeneyi yaptırmaktan ve ücreti ödemekten bina yöneticisinin sorumlu olduğuna dikkat çekti. Bir asansör kazası ile karşı karşıya kalınması durumunda hukuki sorumluluğun doğrudan bina yöneticisine ait olacağını hatırlatan Ulaş, "Muayene ücretlerimizle alakalı muayene ücretimizin 175 ile 250 TL aralığında olduğu belirtilerek kamuoyu yanlış bilgilendirilmiştir. Muayene ücretimiz 150 TL olup 5 kattan sonra durak sayısına göre +10 TL ücretlendirme yapılmaktadır." diye konuştu.

Vatandaşların ve bina yöneticilerinden sağduyulu davranmalarını isteyen Ulaş, "Öncelikle hane halklarının ve bina sakinlerinin can ve mal güvenliği için bir an önce muayenelerini yaptırmalarını istiyoruz. Aksi halde patlamaya hazır bombaya binmiş olacaklarını asla unutmamalıdır." ifadelerine yer verdi.

TSE, 2013 YILI 77 BİN 298 ASANSÖRÜN YILLIK KONTROLÜNÜ YAPTI

Türkiye genelindeki 30 ilde asansörlerin yıllık bakım muayenelerinin hızlı bir şekilde gerçekleştiğini belirten Ulaş, "2012 yılı içerisinde 21 ilde 123 ilgili idare ile sözleşme yapılmış olup, 2013 Kasım ayı itibariyle bu sayı 30 ilde 151 ilgili idareye yükselmiştir. Böylelikle 2013 yılı içerisinde Türkiye genelinde toplam 77 bin 298 asansörün yıllık kontrolü enstitümüzün uzman personeli tarafından gerçekleştirilmiştir." şeklinde açıklamalarda bulundu.
CİHAN

Yorumlar