Gaziantep Barosu: Hukuk devleti ve demokrasi ayaklar altına alınıyor

Gaziantep Baro Başkanı Ali Elibol, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yetkilerinin Adalet Bakanı’na devreden kanun teklifi ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Gaziantep Barosu: Hukuk devleti ve demokrasi ayaklar altına alınıyor

Gaziantep Baro Başkanı Ali Elibol, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yetkilerinin Adalet Bakanı’na devreden kanun teklifi ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Parlamentoda HSYK’nın Adalalet Bakanlığı’na bağlanma çalışmalarını “Hukuk devletinin ve demokrasinin tamamen ayaklar altına alınması” olarak nitelendiren Elibol, “Değişiklik yapılırken HSYK yürütmeye kesinlikle bağlanmamalıdır. Eğer ülkeden demokrasi varsa, erkler ayrılığı varsa erklerin birbirine bağlanmaması gerekir.” dedi.

HSYK’nın yapısının ikiye ayrılması gerektiğini dile getiren Elibol, ileri demokrasiye sarılma yolunda HSYK’nın Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu olarak ikiye ayrılması gerektiğini belirtti.

Bağımsız makam olan hakimlik ile iddia makamı olan savcılığın aynı çatı altında durmaması gerektiğini söyleyen Elibol, şunları kaydetti: “HSYK kesinlikle Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu olarak ikiye ayrılmalıdır. Hükümetin bu konudaki tezini ben de destekliyorum. Bağımsız ve tarafsız olması gereken tek makam hakimliktir. Savcılık ve avukatlık makamı taraftır. Onun için HSYK’da taraf olan savcı ile tarafsız olan hakimin aynı kurum içerisinde olması hukuk devleti mantığı ile bağdaşmaz. Onun için bunun Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu olarak ayrılması ve hukuk devletinin bir gereği olarak düşünüyorum.”

Bu değişiklikle Savcılar Kurulu ve Hakimler Kurulu’nun başına Adalet Bakanı’nın gelmesini kast etmediklerini vurgulayan Elibol, “Bizim talebimiz Hakimler Kurulu’nun başına Yargıtay Başkanı geçsin, Savcılar Kurulu’nun başına da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı geçsin. O şekilde idarenin güdümünden kurtulur.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar