Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı ‘İnsana Saygı’ gecesi düzenledi

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) ile Çankaya Eğitim ve Kültür Vakfı, Mevlana'nın 740.

Google Haberlere Abone ol
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı ‘İnsana Saygı’ gecesi düzenledi

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) ile Çankaya Eğitim ve Kültür Vakfı, Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü sebebiyle ‘İnsana Saygı’ temalı gece düzenledi.

Ankara ATO Congresium’da birlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen gecede, Mevlana’nın insanların çaresiz olduğu bir dönemde gönülleri tamir ettiği dile getirildi. Hazreti Mevlana etkisinin bugünlerde de sürdürdüğü belirtilen etkinlikte, Fethullah Gülen Hocaeefendi’nin de günümüzün Mevlanası olduğuna vurgu yapıldı. Sunuculuğunu Ceyhun Emre’nin yaptığı program, İstanbul Ataşehir İmam Hatibi Rıza Günay Kur'an Kerim tilaveti ve sema gösterisi ile devam etti.

Gecenin ev sahibi adına Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) Başkan Yardımcısı Cemal Uşşak, bir konuşma yaptı. 1400 yıl önce yaşamış Mevlana’nın yüzlerce yıl geçmesine rağmen hala dünyanın her tarafında insanların gönüllerine girmeyi başardığına işaret eden Uşşak, özellikle 11 Eylül saldırısından sonra Batı’da başlayan İslam düşmanlığına karşı İslam dinini yakından tanımak isteyenlerin ilk müracaat ettikleri kaynağın Kur’an-ı Kerim, ikincinin ise en çok satanlar listesine giren Mevlana’nın Divan-ı Kebir’i adlı eseri olduğuna dikkat çekti.

Mevlana’nın söz ettiği konuların diğer alimlerinkinden farklı olmadığını anlatan Uşşak, ancak Mevlana’nın nasıl oluyorsa anlatımlarıyla gönüllere girebildiğini ve dünyanın dört bir yanında kişilerin onun eserleri ile huzur bulduğundan söz etti. Uşşak, Mevlana’nın yaşantısından kesitler anlattıktan sonra günümüzün Mevlana’sının ise M. Fethullah Gülen Hocaefendi olduğunu dile getirdi.

Mevlana’nın ‘Ne olursan ol, yine gel’ sözünün günümüzdeki karşılığının, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin felsefesinde “Kim olursan ol ben geleyim” halini aldığına işaret eden Uşşak, 160’ı aşkın ülkede yapılan fedakarca çalışmalardan örneklerle bu felsefenin etkileyiciliğini anlattı.

Konuşmanın ardından kum sanatçısı Veysel Çelikdemir, Bediüzzaman Said Nursi ve Mevlana figürlerini çizdi. Programın son bölümünde tarihçi yazar Talha Uğurluel, "Önden gelenler ve Mevlana" konulu bir sunum gerçekleştirdi.
CİHAN

Yorumlar