Gazeteci Matur: Polis sorgusunda fiziki ve teknik takibe alındığımı öğrendim

Taraf gazetesi, eski Antalya Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam'ın AK Parti Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Menderes Türel tarafından görevden aldırıldığını iddia etti.

Google Haberlere Abone ol
Gazeteci Matur: Polis sorgusunda fiziki ve teknik takibe alındığımı öğrendim

Taraf gazetesi, eski Antalya Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam'ın AK Parti Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Menderes Türel tarafından görevden aldırıldığını iddia etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran'ın bu yöndeki iddiasını sayfalarına taşıyan gazete, görevden almanın gerekçesi olarak, Mustafa Sağlam'ın yerel bir gazetede Menderes Türel aleyhine çıkan haberleri engelleyememesini gösterdi.

Menderes Türel'le ilgili yolsuzluk iddialarını sayfalarına taşıyan Bizim Antalya Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Olgun Matur, Mustafa Sağlam'ın görevden alınmasıyla ilgili Taraf gazetesinden arandığını, gazetenin görevden almanın 17 Aralık operasyonuyla ilgili olup olmadığını sorduğunu anlattı. Matur, Emniyet Müdürü Sağlam’ın görevden alınmasının 17 Aralık sonrasında yaşananlarla ilgisinin olmadığını düşündüğünü söyledi. Sağlam'ın görevden alınacağını 17 Aralık'tan önce bildiklerini ve bununla ilgili "Hangi bürokrat başkente çağırıldı?" başlığıyla haber de yayınladıklarını dile getirdi.

Ekim ayı başlarında 2004-2009 yılları arasında Büyükşehir Belediyesi Başkanı olan Menderes Türel'in görev yaptığı döneme ilişkin yolsuzluk iddialarını ve Sayıştay raporlarını içeren haberler yaptıklarını anlatan Matur, yayınlar devam ederken gazetelerine polis baskını olduğunu söyledi. Gazetelerinin o dönemki imtiyaz sahibi Eda Dolanay'ın eşi Mustafa Dolanay'ın babasını vefatı üzerine attığı "Babam öldü, siz de ölmeye hazır mısınız?" twetinden yola çıkılarak, "Bu mesajı tehdit olarak algılayan AK Partili Menderes Türel, şikayetçi olarak gazetemizi bastırttı." iddiasında bulundu.
Gazetelerine gelen polislere Mustafa Dolanay'ın şirketleriyle ortaklığı bulunmadığını söyleyerek bilgisayarları vermediklerini anlatan Matur, polislerin aynı günün akşamında Dolanay'ın evine giderek çocuğuna ait bir bilgisayara el koyduğunu dile getirdi. "Daha sonra hiçbir suç teşkil etmediği için bilgisayarı geri aldık." diyen Matur, sonrasındaki gelişmelerle ilgili şunları söyledi: "Daha sonra duydum ki bir önceki Emniyet Müdürümüz Mustafa Sağlam'ı Ankara'ya çağırmışlar. Ben bunu AK Parti’ye yakın kaynaklardan duydum. Gazetemize caydırıcı bir baskın yapmadığı için Menderes Türel tarafından şikayet edildiği bilgileri geldi. Tabi bunlar birer iddia ama daha sonra biz 28 Ekim'de gazetemize yazdık, "Hangi bürokrat Ankara'ya çağırıldı ve görevden alınacak?" diye. 15-20 gün sonra emniyet müdürü görevden alındı."
Gazetelerinde çıkan Menderes Türel haberlerinden sonra bir anda kamu kurumları tarafından denetime tabi tutulduklarını, evraklarının incelemeye alındığını, haklarında dava açıldığını ifade eden Matur şöyle konuştu: "Haberler çıktıktan sonra Antalya SGK denetim yaptı. Hemen bir gün sonra Ankara SGK'dan denetime geldiler. Hakkımda onlarca dava açıldı. Gazetemiz hakkında onlarca tazminat davaları açıldı. Asılsız ihbarlarla tüm çalışanlarımız SGK'ya çağırıldı. Öyle bir gün geldik ki ne dert belli, ne yiğit belli, ne derman belli. Artık gazeteciliği bıraktık, tamamen devletin resmi kurumlarına ifade vermekle günümüzü geçiriyoruz. Sizde şahitsiniz, iki dakika önce yine polisler buradaydı. Yine tebligat imzaladık."

'ARKASINDA TÜREL VAR' İDDİASI

Olgun Matur, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüm bu yaşadıklarımızın tamamının AK Partili Büyükşehir adayı Menderes Türel ile ilgili yaptığımız yolsuzluk haberlerinden kaynaklandığını düşünüyorum. Bizim bu haberlere başlamadan önce normal, rutin bir habercilik yayın akışımız vardı. 'Varan 8'e geldiğimizde iki defa SGK denetiminden geçtik. Vergi dairesi tüm evraklarımıza el koydu. Hakkımda onlarca dava açıldı. Yine hakkımda asılsız ihbarlarla gasp büro amirliğinde çapraz sorguyla ifadelerim alındı. Tüm çalışlarımız asılsız ihbarlarla SGK'ya çağırıldı. Traji komik günler yaşıyoruz."

'TELEFONLARIM DİNLENİYOR, TAKİP EDİLİYORUM'

Elinde telefonlarının dinlendiğine ve takip edildiğine dair belgeler olduğunu dile getiren Matur, "Güvenlik şubeden çağırdılar, sorguya aldılar beni. Yolsuzluk haberlerinden sonra kiminle ne zaman nerede telefon görüşmesi yaptığımı yeri saatini vererek sorular sordular. X gazeteciyle ne görüştünüz? X siyasetçiyle ne konuştunuz? X belediye başkanı sizi niye aradı? Tüm bu soruların hepsinin resmi olarak benim elimde kayıtları var. Telefonumun takip edildiğinin, fiziki ve teknik olarak takip edildiğimin kanıtları polisin bana sorduğu sorular içinde yer alıyor. Beni fiziki ve teknik olarak takip edebilmeleri için benim katalog suç işlemem gerekiyor. Örgüt kurmam gerekiyor. Hiçbir şeyin içinde yer almıyoruz, sadece gazetecilik yapıyoruz. Suçum ne onu da bilmiyorum."

TÜREL CEVAP VERMEDİ

AK Parti Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Menderes Türel, iddialarla ilgili ısrarlı aramalarımıza ve not iletmemize rağmen telefonumuza çıkmadı ve sorularımıza cevap vermedi. CİHAN

Yorumlar