Fuzuli'nin toprağından testi yaptılar, Medine'ye su götürecekler

Divan edebiyatının büyük şairi Fuzuli, Su Kasidesi'nde 'Dest-busı arzusiyle ger ölsem dostlar / Kûze eylen toprağım sunun anınla yâre su.

Google Haberlere Abone ol
Fuzuli'nin toprağından testi yaptılar, Medine'ye su götürecekler

Divan edebiyatının büyük şairi Fuzuli, Su Kasidesi'nde 'Dest-busı arzusiyle ger ölsem dostlar / Kûze eylen toprağım sunun anınla yâre su.' der. Fuzuli'nin, hz. Muhammed'e (sas) ithafen yazdığı söylenen bu mısrada günümüz diliyle 'Elini öpmek arzusuyla ölürsem dostlar / Toprağımdan testi yapıp onunla yâre su ikram edin' diyor. Büyük şairin bu vasiyeti yüzyıllar sonra hayata geçiriliyor.

Fuzuli’nin sözlerini vasiyet kabul eden Trabzon 88. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi edebiyat öğretmeni Turgut Okutur, bu hayali yerine getirebilmek için 2 yıl önce harekete geçti. Fikrini okul idarecileri ve öğrencilerine açan Okutur, aldığı destek üzerine ilik olarak 2012 yılında Türkiye'nin Irak Büyükelçiliği'ne yazdığı mektupla şairin Kerbela'daki kabrinden toprak istedi. Ancak aradan geçen zamana rağmen mektuba bir cevap alamadı. Okutur, bu kez büyükelçiliğe telefonla ulaştı ve talebini yeniledi. Bunun üzerine orada görev yapan ve aynı zamanda Trabzon’dan bir hanımla evli olan bir polis memuru, Kerbela'ya giderek Fuzuli’nin kabrinden toprak aldı. Bir süre sonra bunu Ankara’ya getirdi, oradan da kargo ile Trabzon 88. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi'ne gönderdi. Hasretle bekledikleri toprağa kavuşan ilgililer, bu kez de testi yapılması için toprağı Kütahya’ya gönderdi. Orada usta ellerce yapılan 2 testi Trabzon’a ulaştırıldı.

2 yıllık bir uğraşın ardından Fuzuli’nin kabrinden alınan toprakla yaptırılan testi ile bu hafta sonu umreye gidecek 88. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi Müdürü Hasan Suiçmez, Medine’de Hz. Muhammed'in (sas) kabrinin bulunduğu Ravza-i Mutahhara'ya su dökecek.

Çalışmaya öncülük eden edebiyat öğretmeni Turgut Okutur, büyük şairin bu arzusunu yerine getirecek olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi. Böyle bir şeye vesile olmalarının kendileri için büyük bir onur olduğunu anlatan Okutur, "Aslında 2 öğrenci, 2 öğretmen olmak üzere 4 kişilik bir ekiple Medine'ye gidip bu vazifeyi yapmak istiyorduk, ancak yeterli kaynak bulamadık. Sadece bir kişilik kaynak bulabildik ve yaptığımız kura çekimi sonucunda da okul müdürümüz çıktı. Aslında manevi sorumluluğundan dolayı böyle olmasını ben daha çok arzu etmiştim ve öyle de oldu. Okul müdürümüz Hasan Suiçmez, cumartesi günü bir kafileyle umreye gidecek ve yapılan testiyle Medine’de Ravza-i Mutahhara’ya sembolik olarak su dökecek." dedi.

Gerekli yasal izinlerin alındığını ifade eden Okutur, gümrükte sıkıntı yaşamamak adına testi için Müze Müdürlüğü’nden ekspertiz raporu alındığını da sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar