Fransa'da oy verme işlemleri başladı

Fransa'da yaşayan Türk vatandaşları Anayasa Değişikliği Halk Oylaması için sandık başına gitti.

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da oy verme işlemleri başladı

Fransa'da yaşayan Türk seçmenler, Türkiye'de 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması için bugün sandık başına gitmeye başladı.

Ülkedeki 6 başkonsolosluk bölgesi olan Paris, Strazburg, Lyon, Marsilya, Bordeaux ve Nantes kentlerinde yoğun güvenlik önlemleri alındı, vatandaşlar erken saatlerden itibaren oy kullanmaya gitti.

Oyunu Paris Başkonsolosluğu bahçesinde kurulan oy kullanma merkezinde veren Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurtdışında seçim düzenlemenin kendine özgü zorlukları olduğunu söyledi. Musa, "Alınması gereken tedbirler var. Bir tür seferberlik hem büyükelçilik için ama daha da önemlisi sahadaki başkonsolosluk. Fransa’da 6 başkonsoloslukta oy kullanıyor vatandaşlarımız. Yoğun bir ilgi olduğunu biliyoruz. Bir de güvenlik boyutu var. Fransız makamlarıyla çok yakın çalıştık, bundan sonra da öyle olacak." dedi.

Halkoylamasının huzur içinde geçmesi gerektiğini vurgulayan Musa, "Önemli olan seçim atmosferinin bazı olumsuz ve zararlı unsurlarla etki altına alınmaması. Bunun yurtdışında daha kolay olduğunu da biliyoruz. Birtakım mihrakların kışkırtıcı faaliyetlerini daha önce gördük. Maksadımız bu seçimde taşkınlıklarını olmaması. Vatandaşlardan müsterih olsunlar. Her konsoloslukta en seri şekilde oy kullanabilmeleri için gerekli tedbirleri almış durumdayız." diye konuştu.

Seçmenlerden 56 yaşındaki Bayram Çakmak, "Oylama güzel bir ortamda gerçekleşiyor. Erken saatte gelip oy kullandım. Ailem de Türkiye'de kullanıyor. Oy kullanmak için Fransa'dan oraya gidiyorlar. Çünkü Türkiye için çalışıyoruz biz." ifadelerini kullandı.

48 yaşındaki Süleyman Türemen de "Oy kullandığım için çok mutluyum. Burada oy kullanabilmemiz için güvenlik önlemleri yeterli. İlk gün geldim oy kullanmak için hem de başka işlemlerimi gerçekleştirdim. Vatana, millete hayırlı olsun."

Yurtdışındaki Türk vatandaşı olan seçmenlerin yüzde 10’undan biraz fazlası ise Fransa’da yaşıyor. Yaklaşık 326 bin seçmenin bulunduğu Fransa’da 128 bin seçmen Paris Başkonsolosluğunun görev bölgesinde yaşıyor. Oy verme işlemi 9 Nisan Pazar gününe kadar devam edecek. Her gün sabah saat 09.00'da başlayacak oy işlemleri akşam saat 21.00'de sona erecek.

Strazburg'da hafta sonu sandık sayısı artırıldı

Strazburg Başkonsolosu Özgür Çınar ise “Bu sabah 09.00 itibarıyla oy verme işlemleri başladı Strazburg Başkonsolosluğunda. Bu işlemler sabah 09.00’dan akşam 21.00’e kadar 12 saat boyunca devam edecek. İki hafta biliyorsunuz; 27 Mart- Nisan arası oy verilebilecek.” ifadelerini kullandı.

Bu seçimlerde, Strazburg’daki sandık sayısının arttığına dikkati çeken Çınar, “Hafta içi 5, hafta sonu 7 sandıkta oy kullanılabilecek. Dolayısıyla vatandaşlarımıza daha hızlı ve daha az bekleyerek tabii ki oy verme imkanı sağladığımızı düşünüyoruz. Sandık görevlileri bu sabah itibarıyla görevlerine başladılar, gerekli hazırlıklar tamamlandı.” dedi.

Çınar, oy verme işleminin gerçekleşmesi ve oyların saklanması için her türlü güvenlik önleminin alındığını belirterek, “Biliyorsunuz kullanılan oylar burada sayılmıyor, Türkiye’de sayılacak. Türkiye’de sayılacağı güne kadar başkonsolosluk binamızda, güvenlikli bir alanda muhafaza edilecek. Daha sonra Lyon Havalimanı’ndan diğer temsilciliklerimizle birleştirilerek Türkiye’ye iletilecek. Bu bina bizim açımızdan, güvenlik şartları, vatandaşlarımızın ulaşımı, otopark imkanı açısından oldukça uygun imkanlar sağlıyor. O nedenle de burayı tercih ettik.” diye konuştu.

Strazburg Başkonsolosluğu bölgesinde yaklaşık 150 bin Türk vatandaşı yaşıyor. Bu bölgede kayıtlı seçmen sayısının, 77 bin civarında olduğu kaydedildi.

Daha önceki üç seçimde yaşadıkları ülkelerde oy kullanan Türk vatandaşları, bu seçimde yeni düzenlemeyle "kayıtlı olduğu seçim bölgesine bakılmaksızın" herhangi bir yurtdışı seçim sandığında oy kullanabilecek. Bu yenilikle Strazburg'a yakın Alman kentlerinde yaşayan Türk vatandaşlarının da Strazburg'da oy kullanması bekleniyor.

Yorumlar