Fındık üreticileri, Amerikan beyaz kelebeğine karşı uyarıldı

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bitkilerin kök, dal, meyve, yaprak gibi aksamlarına zarar vermek suretiyle önemli ölçüde verim kayıpları meydana getiren Amerikan Beyaz Kelebeği’ne karşı fındık üreticilerini uyardı....

Google Haberlere Abone ol
Fındık üreticileri, Amerikan beyaz kelebeğine karşı uyarıldı

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bitkilerin kök, dal, meyve, yaprak gibi aksamlarına zarar vermek suretiyle önemli ölçüde verim kayıpları meydana getiren Amerikan Beyaz Kelebeği’ne karşı fındık üreticilerini uyardı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, il müdürlüğü ekiplerince yapılan arazi çalışmalarında Haziran ayının ikinci haftasında Amerikan beyaz kelebeğinin larva çıkışları görüldüğünü söyledi.

Zararlı, başta yapraklar olmak üzere tüm yeşil aksam ile beslenerek ürün kaybına, ocakların zayıflamasına ve bir sonraki yılda da verimin azalmasına sebep olabildiğini hatırlatan Güven, “Üreticilerin hassasiyet göstererek bahçelerini sık aralıklarla kontrol etmeleri, larva kümeleri görüldüğünde dağılmadan budama makasları ile toplayarak mücadele etmeleri, ilaç uygulamalarını reçete mukabilinde aldıkları bitki koruma ürünlerini kullanarak yapmaları gerekmektedir. Konu ile ilgili teknik teşkilatlara başvurularak ayrıntılı bilgi alınabilir. Amerikan Beyaz Kelebeği pupalarının yüzde 70’inin parazitlenebildiği belirlenmiştir. Doğal dengeyi bozmamak maksadıyla özellikle dut ve orman alanlarında zararlı ile mücadele biyopreparatlarla yapılmalıdır. Zorunlu olmadıkça kimyasal mücadele uygulanmamalıdır. Ancak popülasyonun yüksek olduğu ve zararlının epidemi yaptığı yıllarda kimyasal mücadele önemlidir. Ancak mücadelede doğal düşmanlara en az zararlı olan bitki koruma ürünleri kullanılmalıdır.” dedi.

CİHAN

Yorumlar