Fincan: İş ortaklıkları sağlam temeller üzerine kurulmalı

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF) Başkanı Kasım Fincan, iş dünyasında ortaklıkların uzun sürmesi için, işbirliklerinin sağlam temeller üzerine belirli kuralar çerçevesinde oluşturulması gerektiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Fincan: İş ortaklıkları sağlam temeller üzerine kurulmalı

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF) Başkanı Kasım Fincan, iş dünyasında ortaklıkların uzun sürmesi için, işbirliklerinin sağlam temeller üzerine belirli kuralar çerçevesinde oluşturulması gerektiğini belirtti.

Malatya Aktif İşadamları Derneği’nin (MAKİAD) alt birimi Genç MAKİAD’ın organize ettiği, ‘Ticaret Sohbetleri’ programının konuğu Türkiye işadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı ve GÜNSİAF) Başkanı Kasım Fincan oldu. Ramada Altın Kayısı Otel’deki toplantıda ilk olarak TUSKON tanıtım filmi izlendi.

Genç MAKİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Karabekmez, toplantıda yaptığı konuşmada, “Kendi alanlarında başarılı iş adamlarının tecrübelerinden faydalanmak için programlar düzenliyoruz. Tecrübe Genç işadamları için bir hazine gibi, tecrübe paylaşımını bir hazine paylaşımı olarak görüyoruz. Tecrübe tek başına elbet teki belki bir şey değil ama sermaye azmi, çalışma kadar değerli” dedi.

GÜNSİAF Genel Sekreteri Şaban Bol da federasyon bünyesinde bölgede 38 derneğin bulunduğunu, derneklere 8 bin 300 işadamının üye olduğunu ifade etti.

GÜNSİAF Başkanı Kasım Fincan da ortaklık kültürü ile ilgili deneyimlerini Malatyalı işadamları ile paylaştı. Türkiye’de ortaklık kültürünün tam anlamıyla yerleştirilemediğini söyleyen Fincan, şirketlerin gelişmesinin işbirlikleriyle olabileceğine işaret etti. Kalıcı iş ortaklıkları oluşturmak için işbirliğinin kurallarla çizilerek gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Fincan, amca, yeğen, dayı gibi akrabalık ilişkisi bulunan kişilerin ortaklık yapmasının sakıncalı olduğunu ifade etti. Akraba şirket ortaklıklarında yaşça büyük olan kişinin tek söz sahibi olmasının riskleri olduğunu anlatan Fincan, ortak akıl ilkesinin işletilmediğini, ortaklıkların bir süre sonra bozulduğunu dile getirdi.

Fincan, şöyle devam etti: “Ortaklıkların uzun ömürlü olması için işbirliğine giden şirket üyelerinin aynı apartmanda yaşaması bile doğru olmamaktadır. Kardeşler ve dostlar bir birlerine yakın olsun derler, aynı apartmanda karşılıklı daireler içinde oturmaya başlarlar, bir müddet sonra da orada elti kayın tartışmaları başlar yine o ortaklıkta bozulur. Aynı apartmanda oturmak ortaklığı bozar. Yine ‘kızım geldi, oğlum geldi görev ver’ gibi her kesi dükkâna fabrikaya yerleştirmeye kalkmak ortaklığın bozulma nedenlerinden biridir. ‘Ortaklık nedir, ne değildir?’ konularını ben bizzat yaşayarak öğrendim. Bozulan her ortaklık beni üzdü. Geçtiğimiz günlerde bir gazetecinin ‘hobileriniz nedir?’ şeklindeki sorusuna ‘bozulan ilişkileri düzenlemek’ cevabını verdim. İki ortağın arasını, karıyla kocanın arasını, iki kavga etmiş komşuyu barıştırmak, aralarını bulmak veya onun için gayret etmek benim için hobi yanıtını verdim.”

Şirketlerin ihtiyaçları karşılamak için kurulduğu anlayışının yanlış olduğunu vurgulayan Kasım Fincan, şunları belirtti: “Şirket sahipleri, şirketinin ihtiyaçlarını karşılamak için kurulduğunu düşünmektedir. Hâlbuki şirketler, sahibi için çalışıp, oradan kimlik edinip çevresine faydalı olması için vardır. Biz şirkete çalışacağımıza şirketi kendimize çalıştırırız. Ortak girişimlerde şirketi sadece kendi faydamız için kullanırsak, sık sık ev, araba yenilemeleri yaparsak bu da işbirliklerinin bozulmasına yol açar.”

Kasım Fincan, şirketlerin ortaklık yaparken belirli kurallar çerçevesinde güçlerini birleştirmesi gerektiğini kaydetti. Toplantı sonunda Fincan, işadamlarının sorularını cevapladı. Genç MAKİAD Başkanı Bekir Karabekmez, Kasım Fincan’a plaket takdim etti.
CİHAN

Yorumlar