Feyzioğlu: Şuanda sistem maalesef yargıyı siyasi iktidara bağımlı kılıyor

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nın 2014 Yaz Kararnamesi'ni değerlendiren Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, "HSYK'nın yapısına ilişkin eleştirilerimiz ortadadır. Hakimler Kurulu ve Svcılar Kurulu diye ikiye ayrılıp...

Google Haberlere Abone ol
Feyzioğlu: Şuanda sistem maalesef yargıyı siyasi iktidara bağımlı kılıyor

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nın 2014 Yaz Kararnamesi'ni değerlendiren Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, "HSYK'nın yapısına ilişkin eleştirilerimiz ortadadır. Hakimler Kurulu ve Svcılar Kurulu diye ikiye ayrılıp tam anlamıyla siyasi iktidardan bağımsızlığı ve tarafsızlığı sağlanmalıdır. Şuanda sistem maalesef yargıyı siyasi iktidara bağımlı kılan bir sistem." dedi.

Gaziantep'te düzenlenen Türkiye Baroları Kadın Hukuku Komisyonları (TÜBAKKOM) genel üye toplantısına katılan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. HSYK'nın Yaz Kararnamesi hakkında açıklamalarda bulunan Feyzioğlu, yargının siyasi iktidardan bağımsızlığının sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Feyzioğlu, “HSYK'nın yapısına ilişkin eleştirilerimiz ortadadır. Hakimler Kurulu ve Savcılar Kurulu diye ikiye ayrılıp tam anlamıyla siyasi iktidardan bağımsızlığı ve tarafsızlığı sağlanmalıdır. Bu yapmanın yolu ortadadır, basittir. Doğru soru ile başlamak lazımdır. Yargı nasıl bana bağımlı olur diye sorarsanız doğru cevap veremezsiniz. Yargı nasıl bağımsız olur diye sorarsanız doğru cevaplar verirsiniz. Kopenhag Kriterleri ortadadır, Avrupa Konseyi Direktifleri, Venedik Komisyonu Direktifleri ortadadır. Yargı bağımsızlığını, tarafsızlığı, adil yargılamayı ve savunma hakkına saygıyı gösteren bir yargı yaratmak hiç de sanıldığı gibi zor değildir. Biz Barolar Birliği olarak önerimizi masaya koyduk. Maalesef şuana kadar hiçbir siyasi partiden olumlu ya da olumsuz tepki almadık.” dedi.

Bazı önemli davaları kapatan savcıların baş savcı yapılması ile ilgili yöneltilen bir soru karşısında Feyzioğlu şu açıklamalarda bulundu. "Binlerce namuslu, fedakar hakimimiz, savcımız ve avukatımız var. Bir takım suistimalleri göstererek camiayı lekelemeyi ben doğru görmüyorum. Yanlışlar olursa düzeltilir, önemli olan sistemi doğru yapmak. Şuanda sistem maalesef yargıyı siyasi iktidara bağımlı kılan bir sistem. Bunu ifade ettiğimizde dün de böyleydi denmekte. Dünün yanlışı bugünün yanlışının mazereti olamaz. Biran için siyasi parti gözlüklerimizi, şapkalarımızı çıkartıp aynı kayıkta olduğumuzu, aynı milletin ferleri olduğumuzu hatırlayarak davranalım ve düşünelim."

"MUSUL KONSOLOSLUĞUMUZDAKİ GÖREVLİLER NE PAHASINA OLURSA OLSUN KURTARILMALIDIR"

Musul'da yaşanılanlar ile ilgili değerlendirmede bulunan Feyzioğlu, esir alınan konsolosluk görevlilerinin ne pahasına olursa olsun kurtarılması gerektiğini vurguladı. IŞİD militanlarının çok rahat sınırdan geçtiği yönünde haberlerin geldiğine değinen Feyzioğlu, "Türkiye'nin şuanda çok ciddi mülteci sorunu var. Mültecilerin içinde ne kadar IŞİD militanı var ve sınırdan ne kadar rahat gelip, geçiyorlar, çok ciddi spekülasyonlar ve hatta haberler gelmekte. Ortadoğu çok karışık bir bölge. Biz, yurda barışı, yeterince dikkate almazsak, bir felakete doğru sürükleniriz. Şuan öncelikli sorunumuz Musul Konsolosluğumuzdaki görevlilerimizin ve ailelerin ne pahasına olursa olsun kurtarılmasıdır. Ardından da Türkiye, özgür bir basın ve düşünce ortamıyla bugüne kadar yaptıklarını ve bundan sonra yapacaklarını masaya yatırıp, değerlendirmelidir." diye konuştu.

Osmancılık hayalleri ile bir takım atılan adımların Türkiye'yi ciddi sıkıntılara sokacağına dikkat çeken Feyzioğlu, "Türkiye'de düşünce özgürlüğü, özgür üniversiteler ortadan kalkarsa eğer korkarım, dış politika üretimi, doğru strateji üretimi de sıkıntıya girer. Bölge bir sıkıntının içinde yaşadığımızı ifade etmek istiyorum. Meshepçi hareketler ve yurtta barış, dünyada barış ilkesini pasif dış politikalar kabul edilip, yeni Osmanlıcılık hayalleriyle bir takım adımlar atılması Türkiye'yi çok ciddi sıkıntılara sokmaya elverişlidir. Hepimizin takkemizi önümüze koyup, doğru düzgün değerlendirme yapmamız zorunludur. Bunun bir iç politika malzemesi yapılmaksızın, yanlışların doğru tespit edilip, bundan sonra yapılmamasını sağlamak zorundayız." şeklinde açıklamalara yer verdi.

Feyzioğlu, sosyal medyada yayınlanan temsili cumhurbaşkanlığı oy pusulasında yer alan fotoğrafı ile ilgili olarak, kendisinin öyle bir oy pusulası basmadığını gülerek açıkladı.

CİHAN

Yorumlar