Feyzioğlu: Başbakan, Geçici 2. Madde’nin kaldırılmasına sıcak bakıyor

Başbakan Erdoğan ile görüşen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Özel Yetkili Mahkemeler’in kaldırılmasından sonra kabul edilen Geçici 2.

Google Haberlere Abone ol
Feyzioğlu: Başbakan, Geçici 2. Madde’nin kaldırılmasına sıcak bakıyor

Başbakan Erdoğan ile görüşen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Özel Yetkili Mahkemeler’in kaldırılmasından sonra kabul edilen Geçici 2. maddenin kaldırılmasını talep ettiklerini, Başbakan Edoğan’ın bu öneriye sıcak baktığını söyledi. Feyzioğlu, Geçici 2. maddenin kaldırılmasıyla Özel Yetkili Mahkemeler’in verdiği kararlardan Yargıtay aşamasında olanların bozulmasına, karara bağlanmış olanların da yeniden yargılanmasına karar verileceğini belirtti.

Başbakan Erdoğan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nu Başbakanlık çalışma ofisinde kabul etti. Yaklaşık 1,5 saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Feyzioğlu, görüşmede Ergenekon ve Balyoz gibi, Özel Yetkili Mahkemeler’de görülen davaların ele alındığını belirtti. 5 Temmuz 2012 yılında Özel Yetkili Mahkemeler’in kaldırıldığını belirten Feyzioğlu, bu mahkemelerin verdiği kararların meşruiyetinin de sorgulanmaya başladığını savundu. Feyzioğlu, “TBMM, 5 Temmuz 2012’de özel görevli mahkemelerin demokrasilerde yeri olmadığı, anti demokratik olduğu, adil yargılama hakkında evrensel ölçütlerine aykırı olduğu gerekçesiyle bu mahkemeleri kaldırdı ama aynı zamanda ellerindeki işlere bakmasına izin verecek bir Geçici 2. madde kabul etti. Bugün ne çekiyorsak bu yanlışlık sebebiyle çekiyoruz. Bizim önerimiz bir kere Geçici 2. maddenin kaldırılmasıdır.” dedi.

Af ya da denetimli serbestlik gibi bir formülün olmadığını kaydeden Feyzioğlu, “Biz suçsuzuz diye haykıran insanlar var. Sapla samanın, doğruyla yanlışın, suçluyla suçsuzun bir birinden ayrılması lazım. Önerimiz, Geçici 2. madde ile ortaya çıkan bu hukuk dramının yasama kartı ile önünün açılması. Geçici 2. maddenin kaldırılarak Özel Yetkili Mahkemeler’in yargılamalarına son vermeleri, bu mahkemelerin vermiş oldukları ve fakat henüz Yargıtay aşamasında bulunan davalarda sırf bu sebeple mutlak olarak görev yönünden bozma emreden bir kanuni düzenleme yapılması, buna bağlı olarak Ergenekon davasında Yargıtay’ın derhal hiçbir taktir yetkisi kullanmaksızın görev yönünden bozma kararı vermek zorunda kalması." ifadelerini kullandı.

Son dönemde yargıya güvensizlik duyulduğunu ve suçlamalar yöneltildiğini ileri süren Feyzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yargıya güvenin yeniden tesis edilmesi gerekir. Yani yasama organı yargının nünü açacak, yargı da genel mahkemelerde kendine duyulan güvensizliği toparlayacak adil yargılama yapacak. Adalet Bakanlığı ile birlikte bu konuda yakın çalışma içerisinde olacağız. Öyle ümit ediyorum ki; Sayın Başbakan Japonya’dan döndüğünde çok somut bir önerimiz olacak.”



CİHAN

Yorumlar