FETÖ'cüleri serbest bırakacak emsal karar yine uygulandı

FETÖ terör örgütü mensuplarını serbest bırakan emsal karardan sonra artık mahkemeler sanıklara 4-6 yıl hapis cezası vererek onları serbest bırakıyor. Son karar Kocaeli'den geldi.

Google Haberlere Abone ol
FETÖ'cüleri serbest bırakacak emsal karar yine uygulandı

Sonhaberler | Haber Merkezi

Kocaeli'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ) üye olmak suçundan yargılanan üç kişiden biri 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasına çarptırılarak adli kontrol şartıyla tahliye edildi, diğer sanıklar ise beraat etti. Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu sanık Savaş Tosun, tutuksuz yargılanan eşi Demet Tosun ve Hamit Mehmet Ünsal ile avukatları katıldı. Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in talimatının ardından Bank Asya'daki hesabına yüklü miktarda işlem gerçekleştirdiği, nedenini açıklayamadığı Uganda seyahati yaptığı, HTS raporunda hakkında FETÖ/PDY soruşturması kapsamında işlem uygulanan kişilerle telefon görüşmelerinin tespit edildiği gerekçesiyle tutuklu sanığın cezalandırılması istendi.

Savunmasını yapan Tosun, hakkındaki suçlamaları reddederek söz konusu terör örgütüne üye olmadığını öne sürdü. Tosun, kapatılan Bank Asya'daki hesap hareketlerinin yüklü miktarda olmadığını iddia etti. Amcasına 45 bin liralık borcunu ödemek için bu bankada hesap açtırdığını ve paralarını burada biriktirdiğini ileri süren Tosun, bankadaki işlemlerinin örgütsel bir tavır olmadığını savundu. Kapatılan Sızıntı dergisine kimseyi abone yapmadığını ve kendisinin abone olmadığı iddiasında da bulunan Tosun, HTS kayıtlarında telefon görüşmesi tespit edilen kişilerle iş gereği görüştüğünü ileri sürdü.

ANANAS MERAKI UGANDA'YA GÖTÜRMÜŞ

Savaş Tosun, hakimin daha önce yurt dışına gidip gitmediğini sorması üzerine, "2012'de ailemle Bosna'ya gittim. Bir kere de Uganda'ya gittim. 2015'te eşimle Uganda'ya gidecektik ama eşimin sağlık problemleri nedeniyle tek başıma gittim." diye konuştu. Hakimin, "Uganda'nın turistik nesi var, neyi görmek için gittin?" sorusuna sanık, "Ananası meşhur, Nil Nehri var. Onları görmek için gittim." yanıtını verdi. Bunun üzerine Cumhuriyet Savcısının, "Eşinin sağlık problemi varken sen Uganda'ya ananas görmeye mi gittin?" sorusunu yöneltmesinin ardından Savaş Tosun, "Daha önceden rezervasyon yaptırmıştık, o yüzden iptal ettirmedim." dedi.

Demet Tosun da hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek tahliyesini talep etti. Hamit Mehmet Ünsal ise Savaş Tosun'u eskiden çalıştığı firmada sıfır araç satışı yaptığı için tanıdığını, Sızıntı dergisine abone olması onun kendisine ısrarcı olduğunu belirterek, "7 Sızıntı dergisini toplu olarak 'Bunlar sana geldi' diyerek bana vermişti, başka dergi almadım." ifadesini kullandı. Daha sonra esas hakkındaki mütalaasını veren Cumhuriyet Savcısı, Savaş Tosun'un "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan cezalandırılmasını, diğer sanıkların ise delil yetersizliği nedeniyle beraatlerini istedi. Mahkeme heyeti, Savaş Tosun'un 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasına çaptırılmasına ve adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine, diğer sanıkların ise beraatine karar verdi.

BİR MÜHENDİS DE TAHLİY EDİLDİ

Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye olduğu iddiasıyla yargılanan sanığa 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, Kocaeli Defterdarlığında harita mühendisi olarak görev yaparken ihraç edilen tutuklu sanık Yasin Duman ve avukatı katıldı. Mahkeme heyeti, Kocaeli Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede gizli tanık tarafından verilen ifadede, sanığın örgütün "mahrem abi"lerinden olduğu, FETÖ'nün kriptolu haberleşme uygulaması ByLock'u kullandığının tespit edildiğine yer verildiğini hatırlattı.

Karar öncesi son savunmasını yapan Duman, hakkındaki suçlamaları reddederek hiçbir terör örgütünün üyesi olmadığını iddia etti. ByLock programını kullanmadığı ve yüklemediği iddiasında bulunan Duman, telefonunu aldıktan iki ay sonra tamire gönderdiğini, ByLock tespit edilmişse tamirdeyken yüklenmiş olabileceğini öne sürdü. Sanık, "mahrem abi" olduğunu iddia eden gizliği tanığın kim olduğunu iddianamedeki anlatımlarından anladığını söyleyerek, "Bu şahısla aramızda husumet vardır. Geçmişte yolsuzluk soruşturması geçirmiştir. İş takibi yapar. Hakkımdaki anlatımları iftiradır." diye konuştu.

Esas hakkındaki mütalaasını veren cumhuriyet savcısı, sanığın ByLock programını kullanmak suretiyle örgütün iletişim ağına dahil olduğunun 22 Şubat 2017 tarihli raporla tespit edildiği ve FETÖ üyeliğinden işlem yapılan bazı kişilerle telefon irtibatı bulunduğunun görüldüğünü belirterek, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan cezalandırılmasını istedi. Mahkeme heyeti, sanığı 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırarak adli kontrol şartıyla tahliye etti.

AYNI ŞEHİRDE, AYNI KARAR

Daha önce de benzer bir karar Kocaeli'deki 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilmişti. Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye olduğu suçlamasıyla yargılanan sanığa, 6 yıl 3 ay hapis cezası verilmiş, sanık tahliye edilmişti.

"FETÖ/PDY'ye üye olduğu ve örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığı" iddiasıyla tutuklu bulunan, komiser yardımcılığı görevindeyken meslekten ihraç edilen tutuklu sanık Murat Yılmaz, "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası aldı ancak mahkeme, sanığın, tutuklu bulunduğu süre ve ceza miktarını göz önüne alarak, yurt dışına çıkış yasağı şartıyla tahliyesine karar verdi.

Yorumlar