Fen ödevi evi yakıyordu

İstanbul Başakşehir'de devlete ait bir ortaokula giden E.D., yaptığı ödevle az kalsın evlerini yakıyordu.

Google Haberlere Abone ol
Fen ödevi evi yakıyordu

İstanbul Başakşehir'de devlete ait bir ortaokula giden E.D., yaptığı ödevle az kalsın evlerini yakıyordu. Korku içinde kalan aile, öğrencilere böyle tehlikeli ödevler verilmemesini istedi.

Fen ve teknoloji öğretmeni, 6. sınıf öğrencilerinden evde elektrik devresi hazırlamalarını talep etti. 6. sınıf öğrencisi E.D., ödevi yapmak için ailesinin yardımıyla bir kırtasiyeden 4 adet pil, bakır kablo, pil yatağı, ampul ve duy satın aldı. E.D., 6. sınıf fen ve teknoloji kitabının 141. sayfasında anlatılan ödevi yapmak için önce kartondan küçük bir kutu yaptı. 2 adet pili paralel bağlantılı pil kutusuna yerleştirdi, kablo bağlantılarını tamamladı, ampulün yandığını test etti. Hazır hale getirdiği elektrik devresini, karton kutu içine yerleştirdi. Karton kutuyu evdeki gazetelerin üzerine bıraktı. E.D. ödevini yapmanın keyfini yaşarken bir süre sonra evi kötü koku sardı. Kokunun nereden geldiğini araştıran aile, ödevin konulduğu karton kutudan dumanlar yükseldiğini fark etti. Aile fertleri, bir yandan olaya müdahale etti bir yandan da pencereyi açarak odayı havalandırdı.

HEPİMİZ KÖMÜRE DÖNEBİLİRDİK

Öğrencilere böyle tehlikeli ödevler verilmemesini isteyen anne N.D., "Olay, akşam saat 21.00 sıralarında meydana geldi. Oğlum, yaptığı devreyi karton kutuya koyarken farkına varmadan kabloların uçunu temas ettirmiş. Kısa devre yapan kablolar iyice ısınarak iki yerden erimiş, karton kutuyu tutuşturmaya başlamış. Ödev kutusunun etrafında gazeteler vardı. Küçük bir ısıda hemen tutuşabilirlerdi. Uyumuş olsaydık veya ev dışında olsaydık bir facia yaşanabilirdi. Hepimiz kömüre dönmüş olurduk." dedi.

Son yıllarda öğrencilere çok sayıda performans ve proje ödevi verildiğini anlatan anne N.D., "Ödevler azaltılmalı. Böyle tehlikeli ödevler okul laboratuvarlarında öğretmen gözetiminde yapılmalı." diye konuştu.

KİTAPTAKİ O BÖLÜM

Fen ve teknoloji ders kitabının 141. sayfasında, E.D.'ye tehlike yaşatan proje çalışması hakkında şu ifadeler yer alıyor: "Devre elemanlarını kullanarak ampul parlaklığını ayarlayabileceğiniz bir gece lambası tasarlayınız. Tasarınızda, gece lambasının ampul parlaklığının nelere bağlı olarak değişebileceğini araştırınız. Kullandığınız malzemeler ile ampul parlaklığı arasındaki ilişkileri not ediniz. Projenizi poster haline getirerek sınıfta, arkadaşlarınızla yapılan işi değerlendiriniz."
CİHAN

Yorumlar