Federal Meclis’e en çok emeklilik ve velayet şikayet ediliyor

Alman Federal Meclis Başvuru Komisyonu’na geçen yıl 14 bin 800 vatandaş şikâyetini iletti. Enfazla şikâyet adaletli emeklilik için yapılırken, anne-baba arasında yaşanan çocuğun velayet hakkı tartışmaları ise ikinci sırada yer aldı....

Google Haberlere Abone ol
Federal Meclis’e en çok emeklilik ve velayet şikayet ediliyor

Alman Federal Meclis Başvuru Komisyonu’na geçen yıl 14 bin 800 vatandaş şikâyetini iletti. Enfazla şikâyet adaletli emeklilik için yapılırken, anne-baba arasında yaşanan çocuğun velayet hakkı tartışmaları ise ikinci sırada yer aldı. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerdeki sözleşmelerden kaynaklanan şikâyetlerin de arttığı belirtildi. Vatandaşlar; emeklilik,velayet,gelir, sosyal yardım,vize, vatandaşlık, oturum gibi bireysel sorunlar başta olmak üzere belediye, okul, ulaşım, dış politika, Avrupa politikası, insan hakları gibi sorun gördükleri her konuda Federal Meclis Başvuru Komisyonu’na mektupla veya internet üzerinden şikâyetlerini iletebiliyor.

Federal Meclis Başvuru Komisyonu gelen şikâyetleri inceleyerek ilgili bakanlık ve kuruluşları harekete geçirip çözüm için girişimlerde bulunuyor. 2013 yılı Federal Meclis Başvuru Komisyonu Raporunu’nu tanıtan komisyon başkanı Kersten Steinke (Sol Parti), 2013 yılında 14 bin 800 vatandaşın yardım talebinde bulunduğunu söyleyerek, insanların anayasal bir hak olan Parlamento’dan yardım talebinin giderek daha fazla başvurulan bir yol olduğunu ifade etti. Parlamento’ya başvurmanın üç konuda garanti verdiğini hatırlatan Steinke bunları, "Anayasal olarak garanti altına alınmış bir hak ve komisyon dikkate alacaktır.

Başvuru Parlamento tarafından incelenecektir ve karara bağlanacaktır." sözleriyle açıkladı. 2013 yılında en çok şikâyetin yanlış hesaplanmış emeklilik ve adaletli emeklilik talebi konusunda geldiğini açıklayan Parlamento Başvuru Komisyonu Başkanı Steinke, ikinci sırada Adalet Bakanlığı’nı ilgilendiren şikayetler olduğunu, bunun da özellikle anne-babalar arasında yaşanan çocuğun velayet hakkı tartışmalarından kaynaklandığını kaydetti. Şikâyetler www.epetitionen.bundestag.de internet adresinden yapılabiliyor.

TÜRKİYE İLE İLGİLİ ŞİKAYETLER ARTTI

Dışişleri Bakanlığı’nı ilgilendiren konularda ise son zamanlarda Türkiye ve Rusya ile ilgili başvuruların artışı dikkat çekiyor. Başvuruların Türkiye’de insan hakları, demokrasi ve fikir özgürlüğündeki kötüleşmeleri içerdiği ifade edildi. İçişleri Bakanlığı’na yönelik oturum ve iltica haklarından kaynaklanan 559 şikâyetin iletildiği belirtildi.

Şikâyetler Parlamento Başvuru Komisyonu tarafından 4 ile 7 ay arasında değişen sürede inceleniyor.

Şikâyetin içeriğine göre ilgili bakanlık ve kurumlarla iletişime geçilip bilgi talep ediliyor. Komisyon gerekli görürse şikâyeti yerinde inceleyebiliyor. Eğer partiler başvuruyu ayrıca kendi gruplarında da görüşmek isterlerse bazı başvuruların karar süreci iki yıla kadar çıkabiliyor. CİHAN

Yorumlar