F-16 pilotları harp hazırlıklarını tam donanımlı sanal eğitimle yapacak

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, F-16 pilotlarının tam ve kısa harbe hazırlık, harbe hazır devamı ve harbe hazırlığın tazelenmesi eğitimlerinin simülatörle gerçekleştirileceği önemli bir projeyi hayata geçirdi.

Google Haberlere Abone ol
F-16 pilotları harp hazırlıklarını tam donanımlı sanal eğitimle yapacak

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, F-16 pilotlarının tam ve kısa harbe hazırlık, harbe hazır devamı ve harbe hazırlığın tazelenmesi eğitimlerinin simülatörle gerçekleştirileceği önemli bir projeyi hayata geçirdi. Ankara, Merzifon, Konya, Bandırma, Diyarbakır ve Balıkesir’de bulunan ana jet üslerinde bulunan simülatörler sayesinde pilotlar eğitimlerini daha az maliyetli bir şekilde alabilecek. Toplam maliyeti 150 milyon lira olarak belirlenen proje maliyetinin 2 yıl içinde kendini amorti etmesi hedefleniyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınacak olan F-16 simülatör eğitim merkezleri hizmete alındı. Simülatör eğitim merkezinin hizmete alınma töreni Akıncı’da bulunan 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda yapıldı. Törene; Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Savunma Sanayii Müsteşarı Murat Bayar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ve üst düzey davetliler katıldı.

Tören, F-16 simülatörü tanıtım videosunun gösterimi ile başladı. Ardından, F-16 Simülatörü Proje Müdürü Pelin Erişen, merkez hakkında bir sunum yaptı. Erişen, F-16 Simülatör Projesi kapsamında 5 adet tam görev simülatörü, 17 adet silah ve taktik simülatörü, 1 adet ileri hava kontrol eğiticisi ve 5 dibrifing olmak üzere 6 adet binanın anahtar teslim olarak Hava Kuvvetleri’ne kazandırıldığını söyledi.

Savunma Sanayii Müsteşarı Murat Bayar, projeye 2009 yılında başladığını söyledi. 3 yıllık sürede simülatörün Hava Kuvvetleri'ne teslim edilebildiğini kaydeden Bayar, “5 ayrı ana jet üstünde konuşlu eğitim merkezlerinde tam eğitim simülatörü ve silah taktik simülatörleri bulunuyor. Tüm eğitim faaliyetlerin Konya’daki ana jet üssümüzden takip edebiliyoruz. Bu simülatörlerin envantere alınması ile eğitimlerin önemli kısmı simülatörlere aktarılacak. Eğitim maliyetleri ve kaza kırım sonucu oluşan olumsuzluklar ve diğer tüm maliyetlerin azaltılması amaçlanıyor. Her türlü hava ve coğrafi şartlardan bağımsız eğitimler devam edecek.” diye konuştu. Bayar’ın konuşmasının ardından hazırlanan örnek senaryo gösterimi yapıldı.

"FELSEFEMİZ NASIL SAVAŞACAKSAN ÖYLE EĞİTİM YAP"

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk de hizmete alınan yeni nesil simülatörlerin uçuş eğitimine büyük kolaylıklar sağlayacağını söyledi. Proje sayesinde maliyeti yüksek füze ve bomba eğitimi, çok fazla uçakla karmaşık eğitimler ve olumsuz hava koşullarında alınması gereken eğitimlerin daha kolay ve maliyeti düşük bir şekilde verilebileceğini belirten Öztürk, “Bu proje ile uçuş emniyeti, kaza kırımları önlenmesi, zaman bütçe ve iş gücünden tasarruf sağlanacak. Nasıl savaşacaksan öyle eğitim yap felsefesi ile daha caydırıcı bir eğitim alınma imkanına kavuşulacak.” şeklinde konuştu.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise F-16 simülatör eğitim merkezlerinin Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na hayırlı olmasını diledi. Başta hava şehitleri olmak üzere bu vatan için can veren tüm şehitlere Allah’tan rahmet dileyen Yılmaz, “Gazilerimizden hayatta olanlara Allah’tan uzun ömür diliyorum. Bu vatan onları hiçbir zaman unutmayacaktır. Zaten şehitler için müjde kesindir. Şehitler isteme benden makber sana avcunu açan peygamber. Dolayısıyla yerlerde cennettedir makamları da peygamber yanıdır bizim inancımıza göre, en ulvi makam da budur. Biz ordumuzla gurur duyuyoruz, hava kuvvetlerimizle gurur duyuyoruz. Türkiye’nin başı dik alnı açık ve sesi gür çıkıyorsa bunu Türk Silahlı Kuvvetleri'ni ve Türk Hava Kuvvetlerimizin caydırıcılığına borçluyuz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından açılış ve fotoğraf çekimi gerçekleştirildi. Program, üst düzey davetliler ve beraberindekilerin F-16 simülatör binasını gezmesi ile sona erdi. F-16 Simülatörü Tedariki (F16siM) Projesi kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine F-16 simülatör eğitim merkezleri kazandırıldı. F-16 simülatör eğitim merkezleri ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde bulunan F-16 pilotlarının tam ve kısa harbe hazırlık, harbe hazır devamı ve harbe hazırlığın tazelenmesi eğitimlerinin maliyetinin daha etkin bir şekilde yapılabilmesine imkan sağlaması hedeflendi. İçerisinde gerçeğe uygun ve en son teknoloji silah ve sensor eğitimlerinin verileceği Tam Görev Simülatörü ile silah Taktik Eğiticileri yer alıyor. Bu merkezler; Ankara’daki 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı, Balıkesir 9'uncu Ana Jet Üs Komutanlığı, Bandırma 6'ncı Ana Jet Üs Komutanlığı, Diyarbakır 8’inci Ana Jet Üs Komutanlığı, Merzifon 5’inci Ana Jet Üs Komutanlığı ve Konya 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda planlanıyor.

F-16 Simülatör Eğitim Merkezleri Projesi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine Tam Görev Simülatörleri, Silah Taktik Eğiticileri, İleri Kontrolör Eğiticisi ile Dibrifing ve diğer eğitim destek sistemleri kazandırılmış olacak.

EĞiTiMDE SiMÜLATÖR KULLANIMININ GENEL KAZANIMLARI

Simülatör kullanılarak icra edilen eğitimler, gerçek uçak kullanılarak icra edilen eğitimlere göre maliyet etkindir. Simülatörde eğitim gerçek ortamda eğitim sırasında karşılaşılacak tehlikeler olmadan güven ortamda verilebilmekte. Gerçek uçak ile eğitim hava şartlarına bağlı iken simülatör eğitimi istenilen zamanda ve istenilen meteorolojik koşularda verilebilmekte. Zaman kısıtlaması olmadan simülatörlerde eğitim aynı şartlarda istenildiği kadar tekrarlanabilir. Gerçek uçakta pilot ve uçağa zarar vermeden gerçekleştirilemeyecek acil durum eğitimleri simülatör eğitiminde önceden öğretilebilir. Görev sırasında yapılan hatalar görev bitmeden gösterilerek eğitim farkındalığı oluşturulmasına katkı sağlar.
Öğretmen pilotun, eğitimdeki pilotu tam zamanlı değerlendirmesi ve yönlendirme kabiliyeti artar.



CİHAN

Yorumlar