Evde sağlık hizmeti Diyarbakırlı Handan için eziyet oldu

Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı 'Evde Sağlık Hizmeti'i eziyete dönüştü. 350’ye yakın hastanın evde sağlık hizmeti aldığı Diyarbakır’da, hastaların ikametine giden sağlık görevlilerinin tedavi için, hastaların ailelerinden...

Google Haberlere Abone ol
Evde sağlık hizmeti Diyarbakırlı Handan için eziyet oldu

Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı 'Evde Sağlık Hizmeti'i eziyete dönüştü. 350’ye yakın hastanın evde sağlık hizmeti aldığı Diyarbakır’da, hastaların ikametine giden sağlık görevlilerinin tedavi için, hastaların ailelerinden ilaç ve pansuman malzemelerini almalarını istediği ifade ediliyor. 5 yıldır yatağa mahkum olan Handan Yılmaz’ın sırtı ve bacaklarında derin yaralar oluştu. Adres değişiminden iki ay sonra ekiplerin ancak eve geldiğini anlatan Yılmaz'ın annesi Ziyafet Erükçü, sağlık ekibinin malzeme isteğiyle karşılaştığını söyledi. Maddi sıkıntı içinde olduğunu anlatan

acılı anne yetkililerden destek bekliyor.

Diyarbakırlı zihinsel engelli Handan Yılmaz (43) 5 yıl öncesine kadar gezebiliyor bütün ihtiyaçlarını kendisi karşılıyordu. Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde omurilik ameliyatı olan Yılmaz, bir daha ayağa kalkamadı. 5 yıldır yatağa mahkûm olan Yılmaz’ın sırtı ve bacaklarında derin yaralar oluştu. Evde Sağlık Hizmeti’nden yararlanan Yılmaz iki ay önce başka bir adrese taşındı. Adres değişikliğini hastaneye bildiren Yılmaz’ın ailesi, çocuklarının tedavinin yapılmasını talep etti. Ancak her seferinde ‘ daha dosya ulaşmadı’ denilerek Handan için ekip gönderilmedi. Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde ikamet eden Yılmaz’ın annesi Ziyafet Erükçü, ekibin gelmemesi üzerine Sağlık Bakanlığı ve BİMER’den şikayetçi olduğunu söyledi. Başbakan’a da mektup yazdığını ve yanıt alamadığını anlatan Erükçü, iki ay sonra eve gelen evde sağlık hizmeti ekiplerinin tavrının kendisini derinden üzdüğünü söyledi.

Sağlık ekiplerinin getirmeleri gereken ilaç ve pansumanı kendisinden istediğini anlatan anne Erükçü, "Bana ellerinde ilaç olmadığını söylediler. Getirmeleri gereken ilacı benden istediler. İlacın neden olmadığını sorduğumda ‘bizim bu ilacı isteme ve alma yetkimiz yok, hastane satın alma müdürlüğü bakıyor’dediler." diye konuştu. Eşinin olmadığını, bir çocuğunun da okuduğunu ve hiçbir sosyal güvencesinin olmadığını anlatan anne Erükçü, "Kımızın evde bakım ücretini alıp onun için kiraladığım eve ödüyorum. Başka bir gelirimiz yok. Böyle engelli kanunu olur mu? Hükümet bu sıkıntıları görmüyor mu?" diye konuştu.

MUHATAP BULAMIYORUM

Kızının yaralarından dolayı dayanılmaz acılar çektiğini sırtında, kalçasında ve bacaklarında kasların erimesine bağlı olarak derin yaralar oluştuğunu anlatan anne Erükçü, hastaneye gittiğinde hiçbir muhatap bulamadığını dile getirdi. 5 yıldır kızı için gece gündüz demeden ayakta olduğunu anlatan Erükçü, Sağlık Bakanlığı'nı kızı gibi hastalar için duyarlı olmaya çağırdı. Erükçü, Diyarbakır’da hastaneye gittiğinde kızının tedavisiyle ilgili kendisine bilgi verecek birilerini bulamadığını kaydetti.

CİHAN

Yorumlar