Etrafına oteller yapılan Titreyengöl'ün titremesi durdu, kuş türü yarıya düştü

Titreyengöl-Sorgun bölgesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı planlaması dışında yapılan her konaklama tesisinin destinasyon için risk oluşturduğuna dikkat çekildi. Titreyengöl'ün titremesinin durmasının en önemli nedeninin deniz suyu ile...

Google Haberlere Abone ol
Etrafına oteller yapılan Titreyengöl'ün titremesi durdu, kuş türü yarıya düştü

Titreyengöl-Sorgun bölgesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı planlaması dışında yapılan her konaklama tesisinin destinasyon için risk oluşturduğuna dikkat çekildi. Titreyengöl'ün titremesinin durmasının en önemli nedeninin deniz suyu ile göl suyu akışının kesilmesi olduğu belirtilerek, bunun sonucu göl dibinde hareketsizliğe bağlı balcık oluştuğu kaydedildi. Yanlış planlama sonucu ve yapılaşma sonucu gölden beslenen kuş türü sayısının 155'ten 76'ya düştüğü belirtildi.

Türkiye'nin ilk turizm destinasyonlarından biri olan Titreyengöl, aynı zamanda göç mevsiminde kuşların da beslenme merkezi. Bölgeye her yıl yaptırılan yeni 5 yıldızlı otel kuşları ve gölden beslenen canlıları göçe zorluyor. Turizmciler, 30 yıl içinde sahilden, arka arkaya bant olarak otel yapımının 7'nci banda ulaştığına dikkat çekiyor. 24 bin yatak kapasiteli Titreyengöl'de 22, 4 ve 5 yıldızlı otel bulunuyor. Önümüzdeki yıl içinde bölgeye 3 beş yıldızlı otelin daha açılarak hizmet vermeye başlayacağı ifade ediliyor.

Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği(TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, Nashire Resort Hotel'de yaptığı basın açıklamasında, göl çevresinde bu kadar otel kümelenmesinin Turizm Bakanlığı'nın 1986 yılındaki yanlış planlaması olduğunu ifade etti. Titreyengöl'ün titrememesinin en önemli nedeninin geçmiş yıllarda deniz suyu ile göl suyu akışının kesilmesi olduğunu vurgulayan Aydoğan, bunun da göl dibinde hareketsizliğe bağlı balcık oluşmasına neden olduğunu ve titremenin durduğunu söyledi. Aydoğan, "Bölgeye yapılan her otel gölden beslenen canlıların yaşam alanını daraltacaktır. 20 yıl önce deniz suyu ve tatlı su bağlantısı kesilerek yapılan yanlışlıklar bölgeye yeni tesis yapılarak yapılıyor." diye konuştu.

Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği(TİSOYAB), 20 yıl önce deniz suyu ve göl suyu akışına bağlı karışımının kesilmesi yanlışlığın bu sefer göl çevresine oteller yapılarak yapıldığı uyarısında bulunuyor. TİSOYAB Başkanı Hüseyin Aydoğan, çevre korunmadan sürdürebilir bir turizmden söz etmenin bir anlam ifade etmediğini söyledi. Ekoturizmde Türkiye'nin en ayrıcalıklı yerinin Titreyengöl ve Sorgun Çamlığı olduğunu belirten Aydoğan, son yıllarda göl çevresine yapılan yeni konaklama tesislerinin gölden beslenen canlıların hayatlarını riske attığını kaydetti.

MATAB'ın 6 yıl önce denizden göle tuzlu su akıtmasına bağlı dipteki balçıklaşmanın sona erdiğini vurgulayan Aydoğan, gölün nefes almasındaki tüm engellerin ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. Aydoğan, ekositemde insan eliyle yapılan bir bozulmanın ileride milyon dolarlar harcansa da geri dönüşünün imkansız olduğunu kaydetti. Aydoğan, sözlerini şöyle tamamladı: "Bölgemize turist gelmezse değil, gölde kuş sesi biterse o zaman hem çevre biter hem de turizm biter. Yeni otel yapımları gölün alanını daralttı. Gölden beslenen kuş türü sayısı yeni otel yapımlarıyla 155'ten 76'ya düştü. Beslenme alanı daralan kuş gölden göçüyor." CİHAN

Yorumlar