Etik Kurulu Başkanı: Sorunların temelinde etik değerlerdeki yozlaşma yatıyor

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Sedat Murat, bireysel, kurumsal, toplumsal ve küresel sorunların temelinde etik değerlerdeki yozlaşmanın yattığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Etik Kurulu Başkanı: Sorunların temelinde etik değerlerdeki yozlaşma yatıyor

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Sedat Murat, bireysel, kurumsal, toplumsal ve küresel sorunların temelinde etik değerlerdeki yozlaşmanın yattığını söyledi. Murat ayrıca, “Kötülükler etik değerlere uyulmamasının sonucunda ortaya çıkacak sıkıntılar, belalar, musibetler sadece bu işle uğraşan kişileri değil, bütün toplum bundan sorumludur.” dedi.

Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu ve Avrupa Konseyi tarafından ortak yürütülen ‘Türkiye’de Kamu Sektöründe Etiğin Güçlendirilmesi’ projesinin basın toplantısı yapıldı. Programa etik kurulu üyeleri ve bazı medya temsilciler katıldı.

Etik Kurulu Başkanı Murat, etik kurulun kamu kurumlarındaki üst düzey yöneticilerle ilgili olarak etik ihlaller konusunda resen inceleme ve soruşturma başlatabileceğini söyledi. Etik kurulun resen de soruşturma başlatma görevi olduğunu hatırlatan Murat, "Çoğunlukla kamu kuruluşlarında gelen şikâyetler üzerine. Bizim kapsamımıza giren üst düzey yöneticiler kanunla sınırlı. Üst düzey yöneticiler diyoruz. Genel müdürler, valiler, belediye başkanları, kaymakamlar, müsteşarlar, kurul üyeleri vesaire. Bizim inceleme yapabileceğimiz kamu kurumu yöneticileri bunlarla sınırlı. Fakat bizim bu şikâyetler önemli, kamuda etik ihlalleri önemli, bunların önlenmesi bakımından bu şikâyetlerin değerlendirilmesi gerekli. Kararların verilmesi önemli. Fakat bundan daha önemli olan etik kültürü yerleştirilmeden böyle bir değerler manzumesi bir toplumda oluşturulmadıkça, oturtulmadıkça kamu görevlilerinin etik davranışlarının istenen ölçüde olması beklenemez. Kurulun önemli görevleri arasında yer almakla birlikte öncelikle sadece kamu yöneticileri ile değil, bütün toplum katmanı etik değerlerle mutlaka bezenmesi gerekir. Bu bir bütünlük arz eder” şeklinde konuştu.

ETİK DEĞERLERİN BELLİ KİŞİLER TARAFINDAN YERİNE GETİRİLMESİ TOPLUMDA İSTENİLEN HUZURU SAĞLAYABİLMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Bütün kurum ve kuruluşların yapması gereken değerlerin başında etik değerler geldiğini dile getiren Murat konuşmasına şöyle devam etti: “Etik değerler ne kadar çok yerleştirilse samimiyetle söylüyorum toplumda sorunlar o denli azalacaktır. Başımıza ne geliyorsa, yani dünyada şuanda ne kadar sıkıntı varsa, bir bilim adamı böyle çok da kesin konuşmaz ama ben bu akademik kuralı çiğneyerek şöyle diyorum, bugün dünyada bireysel, kurumsal, toplumsal, küresel sorunların temelinde etik değerlerdeki yozlaşma yatmaktadır. Ahlakı değerlerdeki sıkıntılar yatmaktadır. Yani dünyadaki bütün sıkıntıların temelinde mutlaka etik değerlere uyulmaması yatmaktadır. Etik değerler bu acıdan bu kadar önemlidir. Bireysel olarak da kurumsal olarak da toplumsal olarak da herkesin üzerine görev düşmektedir. Şunu kimse diyemez ‘bu etik kurullar değer etik kurulunun görevi.’ Kötülükler etik değerlere uyulmamasının sonucunda ortaya çıkacak sıkıntılar, belalar, musibetler sadece bu işle uğraşan kişileri değil, bütün toplum bundan sorumludur. Bir bütünlük arz eder. Bu etik değerlerin sadece belli kurum ve kuruluşlar belli kişiler tarafından yerine getirmesi ile toplumda istenilen huzur ve sükûneti sağlayabilmek mümkün değildir. Dünyada da.”

CİHAN

Yorumlar