Esnafa basit usule geçiş uyarısı

Adana Esnaf Odaları Birliği Başkanı Kazım Barışık, yeni düzenlemeyle gerçek usulden vergilendirilen mükelleflerden, belirli şartları sağlayanlara basit usule geçme imkanı tanındığını hatırlattı.

Google Haberlere Abone ol
Esnafa basit usule geçiş uyarısı

Adana Esnaf Odaları Birliği Başkanı Kazım Barışık, yeni düzenlemeyle gerçek usulden vergilendirilen mükelleflerden, belirli şartları sağlayanlara basit usule geçme imkanı tanındığını hatırlattı. Barışık, bu imkandan yararlanmak isteyenlerin 31 Ocak tarihine kadar başvurularını yapmalarını istedi.

Birlik Başkanı Barışık, Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan bir değişiklikle ‘herhangi bir nedenle, gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerin, bir daha hiçbir şekilde basit usule dönemeyecekleri’ yönündeki yasal düzenlemenin kaldırılıp, gerçek usulde vergilendirilen esnaf ve sanatkârların 2 yıl boyunca basit usule tabi olmanın şartlarını taşımaları halinde basit usule geçebilmelerine imkan tanındığını söyledi.

Gerçek usulden basit usule geçişle ilgili olarak 2 yıllık sürenin ilk kez 2012 yılında başladığından, 2012-2013 yıllarında basit usule tabi olmanın şartlarını taşıyan gerçek usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkârların, 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle basit usule geçebildiklerine de değinen Barışık şöyle dedi: "Gerçek usulden basit usule geçiş süreci ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı 18 Aralık 2013 tarihli Gelir Vergisi Sirküleri ile açıklamalarda bulunmuştur. Anılan sirkülerde yer alan açıklamalara göre, gerçek usulde vergiye tabi olan ve 2012 ile 2013 yıllarında basit usule tabi olmanın şartlarını topluca taşıyan esnaf ve sanatkârlarımız, 31 Ocak 2014 tarihine kadar bağlı oldukları vergi dairelerine bir dilekçe ile başvuruda bulunacaklardır. Vergi dairelerince, basit usule geçme başvurusunda bulunan esnaf ve sanatkarların 2013 yılına ilişkin alım, satım veya hasılat hadleri dikkate alınmadan gerekli işlemler yapılacak, bu hadler 2014 yılında verilecek gelir vergisi beyannamesinden sonra vergi dairelerince kontrol edilecektir. 2013 yılına ilişkin gelir vergisi beyannamesinin verilmesinden sonra basit usule tabi olmanın şartlarını taşımadığı tespit edilen esnaf ve sanatkarlar 1 Ocak 2014 tarihinden geçerli olmak üzere yeniden gerçek usulde vergilendirilecek ve buna ilişkin gerekli cezai işlemler yapılacaktır."

Barışık, ayrıca yasa gereği, gerçek usulden basit usule geçme hakkına sahip olduğu halde 31 Ocak’a kadar dilekçe ile başvuruda bulunmayan esnaf ve sanatkârların, gerçek usulde vergiye tabi olmayı tercih ettiklerinin kabul edileceğini ve bu tarihten sonra basit usule geçiş işlemlerinin yapılmayacağını vurguladı.
CİHAN

Yorumlar