ESM Samsun Şubesi: Hükümet taşeron sisteminde U dönüşü yaptı

Enerji Sanayi ve Maden(ESM) Kamu Emekçileri Sendikası Samsun Şube Başkanı Müşvik Veysel Erdoğan taşeron sisteminin kaldırılması konusunda hükümet yetkililerinden farklı açıklamalar yapıldığını belirterek, "Hükümet taşeron sisteminde...

Google Haberlere Abone ol
ESM Samsun Şubesi: Hükümet taşeron sisteminde U dönüşü yaptı

Enerji Sanayi ve Maden(ESM) Kamu Emekçileri Sendikası Samsun Şube Başkanı Müşvik Veysel Erdoğan taşeron sisteminin kaldırılması konusunda hükümet yetkililerinden farklı açıklamalar yapıldığını belirterek, "Hükümet taşeron sisteminde U dönüşü yaptı." dedi.

ESM Kamu Emekçileri Sendikası Samsun Şube Başkanı Müşvik Veysel Erdoğan Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği facia sonrası hükümet yetkilileri tarafından taşeron sisteminin yasaklanması konusunda yapılan açıklamaları değerlendirdi. Türkiye'de 2 milyon kişinin taşeron statüsünde çalıştığına dikkati çeken Erdoğan, "Çalışanların ekonomik ve sosyal haklarının gasp edildiği bu insanlık dışı çalışma sisteminin nelere mal olduğu son Soma faciası ile artık üstü örtülemez bir biçimde açığa çıkmıştır. "dedi.

Açıklamasında taşeron sisteminin kaldırılması konusunda hükümet yetkilileri tarafından yapılan farklı açıklamaları eleştiren ESM Şube Başkanı Müşvik Veysel Erdoğan, "Soma’da 301 maden emekçisinin hayatını kaybetmesinden sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik 'Bu yasama yılı bitmeden taşeron işçiliğin kalkacağını söylemiştir' Faruk Çelik açıklamasında, 'Bu yasama yılı kapanmadan bu taşeron sömürü anlayışını kapatacağız. Bunun bitmesi gerekir” demiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in taşeron işçiliğin bu yasama yılı bitmeden kaldırılacağını açıklamasının üzerinden daha 3 gün geçmeden; Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Taşeron uygulamasını tamamen kaldırmak yerine, üzerinde düzenleme yapılacağını ' açıklamıştır. Mehmet Şimşek açıklamasında; 'Taşeron sisteminde aksayan kısımlar olabilir o aksayan kısımların düzeltilmesi için çalışıyoruz. Kaldırmayı düşünmüyoruz” demiştir. Soma’da 301 emekçinin hayatını kaybetmesine neden olan iş cinayetinden sonra, kamuoyundaki talepleri yumuşatabilmek amacıyla bizzat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının ağzından taşeron sistemini kaldıracağını ilan eden hükümet, yaşanan faciayla ilgili toplumun tansiyonunun düştüğünü düşünerek sermayeden de gelen baskılar sonucunda sert bir U dönüşüyle bu açıklamasından çark etmiş ve bu insanlık dışı kölelik düzeninin devamı doğrultusunda Maliye Bakanı üzerinden açıklama yapmak zorunda kalmıştır. Anlaşılan 301 emekçinin hayatını kaybetmesi de hükümetin aklını başına getirmeye yetmemiştir. Hükümet, 12 yıldır devam eden emekçiye bakış açısını değiştirmemiştir." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar