Eşleri ile birlikte orman işçiliği yapıyorlar

Adana Karaisalı Nergizlik köyünden gelerek ormanda eşleri ile omuz omuza çalışan Kurtul ailesinin kadınları, eşleri ile birlikte yükü omuzluyor. Kadınlar, Bursa Orman İşletme Müdürlüğü Kestel Şefliği'nde, ormanların nefes alması için...

Google Haberlere Abone ol
Eşleri ile birlikte orman işçiliği yapıyorlar

Adana Karaisalı Nergizlik köyünden gelerek ormanda eşleri ile omuz omuza çalışan Kurtul ailesinin kadınları, eşleri ile birlikte yükü omuzluyor. Kadınlar, Bursa Orman İşletme Müdürlüğü Kestel Şefliği'nde, ormanların nefes alması için yapılan bakım çalışmalarında ağaç işçiliği yapıyor.

Altı hane, en büyüğü 25 metrekarelik brandadan yaptıkları çadırlarda kalıyor. Küçük bir şantiye, bir kamp yeri görünümündeki bu alan en yakın yerleşim yeri olan Kestel’in Sayfiye köyüne 12 kilometre uzaklıkta. Modern çağın olmazsa olmazları, elektrik aküden, kullanma suyu kaynaktan, içme suyu taşımayla geliyor.

Adanalı kadınların sabah saat 06.00’da sabah kahvaltısı ve öğlen yemeği için azık hazırlama ile başlayan maratonları, ormanda devam ediyor. Bir orman işçisinin yaptığı tüm işlerde, yani ağaç kesme, kabuk soyma, boylama, traktöre sterlik odunları yükleme, ster yapma gibi çalışmalarda eşlerine destek oluyorlar. Her biri orman işçiliğinde bir erkek kadar maharetli. Motorlu testere ile ağaç kesimi yapabiliyor, boylamayı, baltayla ve motorlu testerenin ucuna takılan aparat ile kabuk soymayı ustalıkla hallediyorlar. İçlerinde traktör kullananı da var.

Kadınların yoğun temposu, akşam çadır evde yemek, temizliği ile devam ediyor. Fedakar anneler, sadece cuma günü dinlenme fırsatı buluyor.

CİHAN

Yorumlar