Eskişehir'de 187 kişinin yargılandığı 'Gezi' davası konferans salonunda başladı

Eskişehir’deki Gezi Parkı olaylarına karıştıkları öne sürülen ve iki ayrı mahkemede yargılanırken dosyası tek mahkemede birleşen 187 kişinin yargılanmasına 5.

Google Haberlere Abone ol
Eskişehir'de 187 kişinin yargılandığı 'Gezi' davası konferans salonunda başladı

Eskişehir’deki Gezi Parkı olaylarına karıştıkları öne sürülen ve iki ayrı mahkemede yargılanırken dosyası tek mahkemede birleşen 187 kişinin yargılanmasına 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı. “Toplantı, gösteri ve yürüyüş kanuna muhalefet” suçundan yargılanan ve 3 gün boyunca görülecek olan duruşmanın bugünkü bölümüne 57 tutuksuz sanık katıldı. Diğer sanıkların yargılanmaları ise yarınki oturumda devam edilecek. Sanıklar arasında devlet memuru, özel sektör çalışanı, üniversite öğrencileri ile Eskişehir Barosuna kayıtlı avukatlar Alper Can Aykaç ve Ayşegül Kumaş’da yer alıyor.

Kalabalık olduğu gerekçesiyle duruşma salonu yerine Adliye’nin konferans salonunda görülen duruşma, mahkemenin talebi üzerine iki farklı açıdan iki ayrı kamera ile görüntülü ve sesli olarak kayda alınıyor. Mahkeme Başkanı Berrin Kanagöl Yeşilyurt, sanıkların görüntü ve ses kayıtlarını istemeleri halinde kendilerinden alabileceğini belirtti. Başkan Yeşilyurt, duruşma öncesi katılımcıları, salondan sesli ve görüntülü kayıt yapmamaları konusunda ise uyardı. Görüntü ve ses kaydı alınması halinde bunu yapanların hakkında yasal işlem yapılacağını belirtti.

Duruşmanın başında savcı tarafından 8 sayfalık iddianame okundu ve sanıkların neyle suçlandıkları anlatıldı. Ardından sanık avukatlarının dün mahkemeye sunduğu, ‘sanıkların derhal beraatı verilmeli' yönündeki yazılı ve sözlü talepleri okunarak dinlendi. Söz alan sanık avukatları, "Sanıkların yargılanmasını gerektirecek bir durum yok. Yargılamanın hukuki olarak ta temeli yok. Çünkü eylemciler demokratik haklarını kullanmıştır. Bu durum Ceza Hukuk prensipleri ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına aykırı. Sanıkların derhal beraati verilmeli.” taleplerini dile getirdi. Ancak iddia makamı, CMK ve Yargıtay İçtihatlarına göre, avukatların sanıkların ‘derhal beraatı verilmeli” talebi reddederek duruşmanın devamına karar verdi.

Bu arada, yargılanan sanıklar arasında Eskişehir Barosu’na kayıtlı avukatlar Ayşegül Kumaş ve Alper Can Aykaç’ta yer alıyor. Duruşmada söz alarak iddianameyi eleştiren Aykaç ve Kumaş, "İddianame alelacele hazırlanmış. İki avukat olarak bizim bile savcılık aşamasında ifademiz alınmadı.” dedi. Akabinde bu iki bu iki sanık durumundaki avukat, dava da kendileriyle birlikte yargılanan bazı sanıkların avukatlığını yapma talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı Yeşilyurt, sanık konumundaki Avukat Kumaş ve Aykaç’ın aynı dava da yargılanan bazı sanıkların avukatlığını yapabileceğini belirterek, “Menfaat çatışması görülmediğinden sanık avukatların dava da yargılanan bazı sanıkların avukatlıklarını yapabilir. Ama menfaat çatışması olmadığı için.” ifadesini kullandı. Yaşanan bu gelişmelerin sonrasında 57 tutuksuz sanığın ifadelerinin alınmasına başlandı.

OLAY

Gezi olaylarına karıştıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 187 kişinin yargılamaları geçtiğimiz aylarda başladı. 173 sanık, 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, 14 kişi ise 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hâkim önüne çıktı. Ancak 2. Asliye Ceza, baktığı davanın 173 kişinin yargılandığı 3. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki Gezi davasıyla birleştirilmesini istedi. Mahkeme, konuya ilişkin Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazı yazarak birleşmeyle ilgili durumun sorulmasına karar verdi. Ardından Ağır Ceza Mahkemesi’ne konuya ilişkin bir yazı yazdı. Ağır Ceza Mahkemesi, ‘davaların birleştirilmesi’ kararını olumlu buldu. Bunun üzerine 187 kişinin davasının Eskişehir 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmesine karar verildi. Söz konusu birleştirilen davaların görülmesine bugün başlandı. CİHAN

Yorumlar