Eski hastanenin tasarrufu halka soruldu

Bursa'nın Mudanya ilçesinde faaliyet gösteren Kent Konseyi, 2 ay önce 100 yataklı devlet hastanesinin devreye girmesiyle kullanım dışı kalan eski binanın konumunu vatandaşlarla masaya yatırdı.

Google Haberlere Abone ol
Eski hastanenin tasarrufu halka soruldu

Bursa'nın Mudanya ilçesinde faaliyet gösteren Kent Konseyi, 2 ay önce 100 yataklı devlet hastanesinin devreye girmesiyle kullanım dışı kalan eski binanın konumunu vatandaşlarla masaya yatırdı. Zaman zaman siyasi münakaşaların da yaşandığı konsey toplantısında, vatandaşlar binanın, ayakta tedavi hizmetlerinin görülebileceği 'semt polikliniği' olarak faaliyet göstermesini istedi.

Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde düzenlenen 'Eski hastane binasının ne yönde tasarruf edilmesi' konulu halk oturumuna, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ve Belediye Başkan yardımcıları Metin Bağcı ile Mustafa Ay’ın yanı sıra belediye meclis üyeleri ve siyasi parti ve sivil toplum temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

"DEPREME DAYANIKSIZ RAPORU VAR"

Mudanya Kent Konseyi Başkanı Soyer Kazancı, 1937 yılında hayırsever işadamı Hayri İpar’ın annesi Şaziye Rüştü adına Sağlık Yurdu olarak kurulan daha sonra devlet hastanesi konumuna dönüştürülen binanın geçtiğimiz Mart ayında Tepederbent’e taşınmasıyla birlikte ilçe halkının sıkıntılarının da arttığını söyledi. Halitpaşa Caddesi üzerindeki eski binanın yeniden sağlık kuruluşu olarak canlandırılması yönünde Kent Konseyi’ne taleplerin geldiğini ifade eden Kazancı, bu konuda halkın görüşlerinin önemli olduğunu kaydetti. Söz konusu binayla ilgili Bursa İnşaat Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan ‘depreme dayanıksız olduğu’ yönünde raporun olduğunu belirten Kazancı, güçlendirme yapılmadan binanın sağlık kuruluşu olarak hizmet verilmemesinin önerildiğini anımsattı.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, 100 yataklı yeni devlet hastanesinin yeri ile ilgili siyaset yapmak istemediğini belirterek Mudanya’da sağlık sorununun ilçedeki trafik sorunun önüne geçtiğini söyledi. Mevcut eski hastane binasının orijinal haliyle daha sevimli olduğunu kaydeden Türkyılmaz, “Buranın ilk kuruluş aşamasındaki amacı yönünde kullanılmasını istiyoruz. Bu konuda Kaymakamlık nezdinde de görüşmelerimiz var. Binanın varlığının sürdürmesinin ötesinde insanımıza da sağlık hizmeti sunması önemlidir” diye konuştu.

Mudanya Belediye Meclisi AK Parti Grup Sözcüsü Kadir Kahraman ise ilçedeki 45 yatak kapasiteli devlet hastanesinin fiziki koşullarının yetersizliğinden ötürü ihtiyaca cevap vermediğine dikkati çekerek bu konuda kendisinin de ilçe başkanlığı döneminde yaptıkları girişimleri anlattı. Mudanya’yı 100 yataklı hastaneyle tanıştırmak istediklerini belirten Kahraman, ilçe merkezine uzaklığının bilincinde olduklarını ancak bunun Mudanya’da arsa üretilememesinden kaynaklandığını söyledi.

Yeni hastane ilgili zemin etütlerinin yapıldığını ve yeni Deprem Yönetmeliği’ne göre yapıldığının altını çizen Kadir Kahraman, gerek vatandaşların, gerekse de Belediye Başkanı'nın yeni hastanenin yeriyle ilgili söylemlerini üzüntüyle karşıladığını belirtti. Kahraman, eski hastanenin dörtte üçünün eklentiden oluştuğunu, eklentilerin yıkılarak en azından ayakta tedavilerin yapılabileceği bir sağlık kuruluşu noktasında hizmet vermesi için ellerinden gelen gayreti de göstermeye hazır olduklarını kaydetti.

BURULAŞ VE UKOME’YE TEPKİ

Öte yandan Mudanya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hikmet İlhan ise ilçe merkezinden Mudanya’nın yeni hastanesine gayri yasal hizmet verdiklerini belirterek, UKOME’nin söz konusu güzergah için minibüslere izin vermediğini söyledi. “Bunlar paranın olduğu yerde varlar” diyen İlhan, “BURULAŞ, para kazanılacak her yere sefer koyuyor. Ama bizim isteğimiz olan güzergâhlardan hastaneye ulaşım noktasında UKOME halen karar veremiyor. Hastaneye ulaşım konusunda da bir rapor hazırlanabilirse, UKOME’nin ve ilgili birimlerin değerlendirilmesine yeniden sunabiliriz.” diye konuştu.

    Vatandaşlardan alınan eleştiri, öneri ve görüşler doğrultusunda hazırlanacak raporun önümüzdeki günlerde ilgili birimlere iletilerek eski binanın yeniden işlevsel hale getirilmesi bekleniyor. CİHAN

Yorumlar