ESDER Başkanı Çelikus : Trafikte ihmaller imhaya dönüşmesin

Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus son günlerde yaşanan otobüs kazalarıyla ilgili basın açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol
ESDER Başkanı Çelikus : Trafikte ihmaller imhaya dönüşmesin

Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus son günlerde yaşanan otobüs kazalarıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Çelikus, “Adeta katliam görünümündeki kazalarda kimlerin kusurları var ise sonuna kadar araştırılmalı, yılda binlerce trafik kazasında kaybettiğimiz vatandaşlarımızın acı görüntülerini yaşamamak için gerekli önlemler alınmalı, trafikte ihmaller imhaya dönüşmemeli.” dedi. Geride kalan yılda 3 bin ölümlü trafik kazasında 3 bin 659 kişinin kaza yerinde hayatını kaybettiğini vurgulayan Çelekus, 158 bin 164 yaralamalı kazada ise 274 bin 323 kişinin yaralandığını söyledi.

Birkaç gün önce Kayseri’de 21 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazanın acısı dinmeden, bu kez Sivas’ta meydana gelen kazada 9 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirten Çelikus, kazaların ihmallerden kaynaklandığını savundu. Genel Başkan Çelikus açıklamasında, “Sivas ve Kayseri’de meydana gelen otobüs kazalarında 30 vatandaşımız ihmaller sonucu hayatlarını kaybetmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda otobüslerde kış lastiğinin olmaması mevsim şartlarında en önemli eksikliktir. Son yıllarda karayollarının çift yönlü olması da kazaları engelleyememiştir. Sürücüler özellikle kış şartlarında eksiklerini tamamlamadan, uykusuz şekilde yola çıkmamalıdır.” uyarlarını yaptı.

3 BİN KAZADA 3 BİN 659 ÖLÜM

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye'de 2013 yılında meydana gelen 3 bin ölümlü trafik kazasında 3 bin 659 kişinin kaza yerinde hayatını kaybettiğini vurgulayan Çelekus, 158 bin 164 yaralamalı kazada ise 274 bin 323 kişinin yaralandığını söyledi. Geçen yılın ölümlü kazalarında en önemli sebebin sürücü unsuru olduğunu kaydeden Çelikus, 110 bin 128 kazaya otomobil karışırken 77 kazaya tren, 99 kazaya at arabası, 55 kazaya tramvay ve 505 kazaya ise ambulans karıştığını vurguladı.

‘YÖNETMELİĞE UYGUN OLMAYAN OTOBÜSLERE YOL İZNİ VERİLMEMELİ’
Esnaf ve Sanatkârlar Derneği Genel Başkanı Mahmut Çelikus sözlerini şöyle sürdürdü: “Kazayla ilgili yetkililerin otobüste yaptığı detaylı incelemede, arka lastiklerin kar lastiği olduğu, ancak ön lastiklerin ise dört mevsim lastiği olduğu belirlenmiştir. Yoğun kış şartlarında kış lastiği olmayan otobüslere yol izni verilmemelidir. Buna keza şehirlerarası yolda sefer yapan otobüslerde emniyet kemeri takma zorunluluğunun da getirilmesini istiyoruz. Yaşanan bu acıların bir daha olmaması, sönen ocakların, geride gözü yaşlı ailelerin kalmaması için bu önlemlerin alınması herkesin faydasına olacaktır. Sözlerime son verirken, kazalar sonucunda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, yakınlarına ise sabırlar diliyorum.”
CİHAN

Yorumlar