Erzurum'da şap aşısı kampanyası

Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, ilkbahar dönemi şap hastalığına karşı aşılama kampanyasını başlattı.

Google Haberlere Abone ol
Erzurum'da şap aşısı kampanyası

Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, ilkbahar dönemi şap hastalığına karşı aşılama kampanyasını başlattı. İlkbahar döneminde 641 bin hayvana şap aşısı yapılacak.

Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, şap aşılama konusunda açıklamada bulundu. Erdurmuş,"Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak ilkbahar dönemi şap aşılma çalışmalarını başlattık. Erzurum’da ilkbahar döneminde 641 bin hayvana şap aşısı yapacağız. Sonbahar döneminde 340 bin hayvana şap aşısı yapıldı. Havaların ısınması ve hayvan hareketliğinin artması nedeniyle, hayvanlarda şap hastalığı başladı. Hastalıkla mücadele kapsamında kordon ve karantina tedbirleri uygulandı. Aynı zamanda mihrak çevresindeki sağlıklı hayvanlara koruyucu aşılama uygulandı." dedi.

'Şap hastalığı insanlar için tehlike oluşturmuyor, ancak hayvanlarda hızla yayılıyor ve ani ölümlere neden olabiliyor' diyen Erdurmuş şunları dile getirdi: "Hayvanların verimlerini düşüren hastalık, canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çok bulaşıcı viral bir hastalık olarak biliniyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara şap aşısı periyodik olarak uygulanmalı. Ahırlara hayvan bakıcılarından başkaları sokulmamalı ve hayvan bakıcılarının özel elbise ve ayakkabı ile ahıra girmeleri sağlanmalı, bakıcılar diğer ahırlardan uzak tutulması gerekir. Sağımdan önce ellerin ve sağımda kullanılacak malzemelerin temizliğine dikkat edilmeli, hasta ve hastalıktan şüpheli hayvanlarla temas edenlerin, bu hayvanlara ait eşya, malzeme ve naklinde kullanılan vasıtaların dezenfeksiyonunun yapılması lazım. Hasta ve hastalıktan şüpheli hayvanlar derhal ayrı bir yere alınarak Tarım İl Müdürlüklerine haber verilmelidir. Yetiştiricilerimize tavsiyemiz, sahip oldukları hayvanlara mutlaka şap aşısı yaptırmaları yönündedir."
CİHAN

Yorumlar