Erzurum’da Ramazan'ı yaşamak bir başka güzel

Erzurum’da Ramazan’da başka bir güzelliğe kavuşuyor. Serin yayla rüzgarlarının dokunuşunda oruç tutan Erzurumlular, Ramazan'ı ayını bütün güzelliğiyle yaşamak için gayret gösteriyor. Erzurum, türbeleri, medreseleri ve tarihi camileriyle...

Google Haberlere Abone ol
Erzurum’da Ramazan'ı yaşamak bir başka güzel

Erzurum’da Ramazan’da başka bir güzelliğe kavuşuyor. Serin yayla rüzgarlarının dokunuşunda oruç tutan Erzurumlular, Ramazan'ı ayını bütün güzelliğiyle yaşamak için gayret gösteriyor.

Erzurum, türbeleri, medreseleri ve tarihi camileriyle adeta açık hava müzesi konumunda. Erzurumlular iftar için Palandöken ilçesindeki Çeçenistan Aile Çay Bahçesi’ni, Kuğulu Parkı ve şehrin 3 kilometre dışında Palandöken Dağı'nın eteğindeki Abdurrahman Gazi Hazretleri'nin türbesinin yakınındaki mesire alanlarına akın ediyor. Vakit namazlarını şehrin en eski ve büyük camilerinden Ulu Cami’nin taş duvarlarının serinliğinde eda eden Erzurumlular, cami şadırvanlarının ve mahalle çeşmelerinden Palandöken’in zirvelerinden kopup gelen erimiş kar sularının soğukluğunda abdest alarak serinliyor. Şehre gelen misafirler hemen her köşe başında bulunan cağ kebap salonlarında şişe dizilmiş kebap, kadayıf dolması tatlısı ile iftarını açıyor. Evlerde ise ayran aşı, kıyma, yaprak sarma, tepsi ya da kadayıf dolması, iftar sofralarının vazgeçilmezi oluyor.

Ramazan'da iftara kadar serin mekanlarda vakit geçirmek isteyen misafirlerin ve yerli halkın tercihi ise Yakutiye ilçesi Bosna Caddesi’ndeki Rüstem Paşa Hanı halk arasındaki ismiyle Taşhan. Oltutaşı takı ve tesbihlerin satıldığı bu tarihi üstü kapalı eski kervansaray iç mekan serinliğiyle ziyaretçilerini farklı bir zaman dilimine götürüyor.

ODUN ATEŞİNDE SEMAVERDE DEMLENMİŞ KITLAMA ŞEKER EŞLİĞİNDE ÇAY İÇMEK

Ramazan akşamları Erzurum’a farklı bir güzellik kazandırıyor. İftar vakti lokantalar, cadde ve kaldırımlara masaların kurup, oruçlu misafirlerini ağırlıyor. Ramazan'a özgü bu durum sürücü ve yayaların hoşgörüsüyle başka bir gazelliğe bürünüyor. İftar sonrası vatandaşlar, odun ateşinde semaverde demlenmiş kıtlama şeker eşliğinde limonlu çay içmek için çay bahçelerine akın ediyor. Serin Erzurum akşamlarında Erzurumlular üşümemek için mont ya da ceket giyinerek soğuktan korunmaya çalışıyor. Mevsim her ne kadar yaz, aylardan temmuz olsa da Erzurum havası gündüzleri serin, akşamları soğuk oluyor. Bunu bilen Dadaşlar, iftar sonrası oturmak için gittikleri çay bahçeleri ya da açık hava cafelerde garsonlar tarafından kendilerine sunulan polarlara sarılmayı ihmal etmiyor. CİHAN

Yorumlar