Erzurum'da kebabın tuzuna denetim getirildi

Erzurum'da kırmızı et tüketimiyle birlikte tuz tüketiminin de standartların üzerinde çıkması üzerine, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, şehirdeki kebapçılarda tuz kontrol ve denetimi başlattı.

Google Haberlere Abone ol
Erzurum'da kebabın tuzuna denetim getirildi

Erzurum'da kırmızı et tüketimiyle birlikte tuz tüketiminin de standartların üzerinde çıkması üzerine, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, şehirdeki kebapçılarda tuz kontrol ve denetimi başlattı. Denetimlerde yüzde 2 olan gıda kodeksinin üzerinde tuz tespiti halinde işletme sahip ve yöneticilerine idari para cezası uygulanacak.

Sağlık Bakanlığı'nın tuza savaş açmasının ardından Erzurum Valiliği de hareke geçti. Vali Ahmet Altıparmak'ın talimatı üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tuz denetim ekipleri oluşturdu. Halk Sağlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerince yapılar araştırmalarda Erzurum'da tuz tüketiminin ülke standartlarını üzerinde olduğu tesbit edildi. Günlük tuz tüketiminin 5 gram olmasına karşılık bu oranının 15- 20 gramı bulduğu belirtildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özcan Yıldırım, Erzurum'da tuz tüketiminin yüksek olduğunun ve bununla mücadele için idari karar alındığını ifade etti. Yıldırım, özellikle kıyma, hazırlanmış et karışımları ile yine et ürünlerinden hazırlanan döner, cağ kebap gibi et yemeklerinde tuz oranın standartların üzerinde çıktığına dikkat çekti. Gıda kodeksine aykırı olarak kırmızı et ürünlerinde fazla tuz kulanan işletmeler hakkında ceza-i müeyyide uygulanacağını hatırlatan Yıldırım, "Et ve Et Ürünleri Tebliği gereği bu ürünlerde tuz oranı, kütlece en çok yüzde 2 olmak zorundadır. Yine pide, lahmacun gibi ürünlerde kütlece yüzde 1,5’in altında ve diğer yemek çeşitlerinde de en fazla yüzde1 oranından tuz kullanılması önerilmektedir. İl Müdürlüğümüzce, toplum sağlığını tehdit eden, fazla tuz tüketimine yönelik bilgilendirme ve denetim çalışmalarına hız verdik. Gıda üretim ve toplu tüketim yerlerinde yapılacak denetimlerde özellikle döner çeşitleri, cağ kebap gibi et yemeklerinde alınacak numuneler, bu konuda akredite laboratuvarlarda tahlil edilecektir. Bu ürünlerde Gıda Kodeksine aykırı bir şekilde tuz oranın yüksek çıkması halinde ilgili yasa gereği ağır idari para cezaları uygulanacaktır." dedi.

Özcan Yıldırım, tuzun içerdiği mineraller açısından vücudumuz için gerekli olmasına karşılık ihtiyaç fazlası tüketiminin de başta böbrek yetmezliği gibi bir çok ciddi sağlık problemine de neden olduğunu sözlerine ekledi.
CİHAN

Yorumlar