Erzurum güneş enerjisiyle elektrik üretecek

Güneş enerjisi sektöründeki Alman Wagner firmasıyla Erzurum'daki Erkal Elektrik arasında bölge distribütörlük protokolü imzalandı.

Google Haberlere Abone ol
Erzurum güneş enerjisiyle elektrik üretecek

Güneş enerjisi sektöründeki Alman Wagner firmasıyla Erzurum'daki Erkal Elektrik arasında bölge distribütörlük protokolü imzalandı.

Güneş enerjisinden elektrik üretilmesi amacıyla Türk ve Alman firmalar iş birliği kararı aldı. Erkal Elektrik Genel Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ergüney ile Wagner Firması Genel Müdürü Sabine Altmann arasında ikili protokol imzalandı. Protokol gereği Erzurumlu elektrik firması, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Tunceli, Ardahan, Kars, Ağrı ve Iğdır bölge distribütörlüğünü aldı. Ergüney, Erzurum'un güneşlenme saatinin yıllık 2 bin 626 saat olduğunun ve bunun da şehir sanayisi için büyük bir avantaj olduğunu kaydetti. Hedeflerinin ucuz olduğu için güneş enerjisini bölgedeki sanayi kuruluşlarında yaygınlaştırılması olduğunu belirten Ergüney,"Güneş enerjisi konusunda bölgemizde teşvik ve destek çalışması başlattık. Güneş enerjisinin ortalama 25- 30 yıllık ömrü var. 6 ila 9 yıl arasında kendisini amorti ediyor. Elektriğe göre daha ucuz güneş enerjisi üretimi. Güneş enerjisinin işletme maliyeti minimum ama yatırım maliyeti yüksek. Ayrıca bu sistem sayesinde verimli tarım arazileri tahrip edilmiyor ve çevre dostu." dedi.

Ergüney, güneş enerjisinden elektrik üretmek için kendi iş yerlerinin çatı katına prototip türbünler yerleştirerek örnek çalışmayı da başlatacaklarını sözlerine ekledi.

Alman firma genel müdürü Altmann ise Türkiye'nin Almanya'ya göre daha fazla güneş gördüğünü ve bunun da büyük bir avantaj olduğunu söyledi. Türkiye'nin güneş enerjisine geçmekte geç kaldığını dile getiren Altmann, "Bir çok Avrupa ülkesinde güneş enerjisi oldukça yaygın. Almaya elektrik enerjisinin önemli kısmını güneş enerjisinden elde ediyor. Güneşi çokça görmesine rağmen Türkiye'ne maalesef güneş enerjisi ile elektrik üretimi hiç yok denecek kadar az." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar