Erzurum, ‘1.Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri’ne ev sahipliği yaptı

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi ve Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği’nin birlikte düzenlediği '1.

Google Haberlere Abone ol
Erzurum, ‘1.Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri’ne ev sahipliği yaptı

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi ve Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği’nin birlikte düzenlediği '1.Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri' Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda geniş katılımla gerçekleştirildi.

    Açılış konuşmasını yapan Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, “Tarihi İpekyolu üzerindeki en kadim merkezlerinden biri. 2004'te kurulan merkezimiz bu yıl 10. yılını kutlamaktadır. Bunda emeği geçenlere teşekkür ediyor iyi bir sempozyum olmasını diliyorum.” dedi.

    Memorial Ataşehir Hastanesi Organ Nakli ve Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, organ nakli merkezinin kuruluş aşamasında ciddi emek harcadıklarını belirterek “Organ nakline başlayalı 10 yıl olmuş. Ekibimizle beraber yoğun ve yorucu bir tempo geçirdik. Bir şeyi kurmak gerçekten zor iştir. Teamüller ve bürokrasi bizi çok sıktı. Tabi önceden 2 merkez vardı, Ankara ve İstanbul. Organ naklinde İstanbul’da bana paylaşmayı öğreten insan Ulu Bey’e teşekkür ediyorum. Bu işin bir ekip işi olduğunu gördük. Zaman zaman hatalı sollamalar yaptık ama kararımızdan hiç vazgeçmedik. Bu iş olmalıydı; İleri bir merkeze sevk etmeyi öğrendik. Hocalarımın getirdiği bayrağı daha ileriye taşıdım. Burada ameliyatları gerçekleştirip başka yere sevk etmeyecektim. Kendime böyle bir söz vermiştim. Doğru zamanda doğru yerde, doğru hocalarla olduğumuz için bugün buraya geldik. Öğrendiğim en önemli şey hasta merkezli çalışmaktı. Hastaya akraba gibi olmak gerekliydi, cerrahisi sonra geliyordu zaten. 3 gün evlerimize gitmediğimiz günler oldu. Erzurum’un doğusunda uzaktan destek alıyorduk. Niyetimiz iyiydi, gayret vardı bugünü yaşamak istedik, tokatlar da yedik ama üzümünü yiyoruz. Allah bize çok güzel bir kader yazmıştı bunu yaşadık.” diye konuştu.

    Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Prof. Dr. Uluğ Eldegez ve Prof. Dr. Bülent Aydınlı Ağrılı organ nakli olan Çiğdem adlı hastayla bir telefon bağlantısı gerçekleştirdi. Canlı bağlantıda konuşan hasta, “Diyalize girmem gerekiyordu, diyalize giremeyeceği anladım. Her gün ölmekten beter oluyordum. O günlere dönünce bile titriyorum. Nakil olduktan sonra kalp krizi geçirdim. Kalp damar sorunumda vardı. Kalbimden hiç korkmadım. Şuan çok şükür yeni bir hayat verildi bana.” İfadelerini kullandı. Prof. Aydınlı ise şöyle dedi: “Bu hasta bize acil böbrek nakli için geldi. 10 yılını diyalizle geçirdi. Bakanlığa yazdık. Bursa’da böbrek bulduk. Hızlı gelmesi gerekiyordu. nakil yaptık. Ölmeyi bekleyen bir insanın yeniden hayata tutunması demek.”

    AÜ Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, sağlıklı yaşamanın sağlandığı bir toplantıda bir araya gelindiğini ifade ederek, “Atatürk Üniversitesi iyi olmak zorunda. Tıp Fakültesi noktasından baktığımız zaman iyi olmak zorundayız. Buraya her hastanın acil müdahalesi burada yapılmak zorundadır. Bunun gayreti içerisindeyiz. Üniversitemiz güvenilir ve ulaşılabilirdir. Her zaman doktor hastanın yanında hazırdır. Organ naklinin ve diğer bölümlerin bölge illeri ve ülkelerine hizmet ettiğini söylemek isterim. İnsanlığa yapılan yatırım boşa yapılmaz. Sağlıklı olan yatırımlar bütün insanlığa yapılan yarınlardır. Dinamik bir yapıya sahibiz. Organ nakline emek vermiş çok sayıda arkadaşımız var. Ekip çalışmasında ekibin uyumu çok önemlidir. Bu duygularla hepinize teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak ise başarının önemine değinerek şunları söyledi: “Başarı siyasette de olsa bürokrasi de de ne olursa olsun mutlaka motivasyon gerekli ama ben başkasının dertlerini dert edinen insanlarımızın daha değerli olduğunu düşünüyorum. Atatürk Üniversitesi köklü bir üniversite Türkiye coğrafyasının tam merkezinde bulunan üniversitedir. Milyonları bulan hastalar geliyor. Organ nakli ve diğer merkezlerin gelişmesi bununla oluyor. Sadece Türkiye’de 4 buçuk milyon insana hizmet ediyor. Bağışlar olmasa başarılara imza atmak da olmayacaktı.”

    Programa katılan Eski Sağlık Bakanı Erzurum Milletvekili Recep Akdağ da organ naklinin parayla yapılamayacak bir iş olduğunu söyledi. Atatürk Üniversitesi'nin organ naklinde önemli başarılara imza attığını ve atmaya da devam ettiğini hatırlatan Akdağ, "Bu başarılar ortak bir çalışmanın sonucu. Organ nakli parayla yapılan bir iş olsaydı bugün bu durumda olmazdık ya da az bir kesime mutluluk olurdu. Bu başarıların sağlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

    Programın açılış konuşmaları ardından Organ Nakli Eğitim ve Araştırma Merkezinde emeği geçen ve görev alanlara plaket takdim edildi. CİHAN

Yorumlar