ERVAK Başkanı Güzel: Yetkili makamlar Suriyelilere el uzatsın

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyelilerden Erzurum'a gelenlerin kayıt dışı olduğu ve hiçbir sosyal-sağlık güvencesine sahip olmadıkları belirtildi.Türkiye'de resmi olmayan rakamlara göre 2 buçuk milyon Suriyeli...

Google Haberlere Abone ol
ERVAK Başkanı Güzel: Yetkili makamlar Suriyelilere el uzatsın

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyelilerden Erzurum'a gelenlerin kayıt dışı olduğu ve hiçbir sosyal-sağlık güvencesine sahip olmadıkları belirtildi.

Türkiye'de resmi olmayan rakamlara göre 2 buçuk milyon Suriyeli bulunuyor. Bunların çoğunluğunu, kaçak yollardan Türkiye'ye giriş yapanlar oluşturuyor. Başta Gaziantep ve Hatay olmak üzere ülkenin değişik bölgelerine dağılan Suriyeliler Erzurum'u da mekan edindi. Erzurum'daki Suriyeli sayısı resmi makamlarca bilinmiyor.

Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, yetkili makamların Suriyelilere el uzatmasını istedi. Sağlıksız şartlarda Erzurum'daki terk edilmiş binalarda toplu halde yaşayan Suriyelilerin kayıt altına alınmasını isteyen Güzel, "Erzurum'da kaç tane Suriyeli var, resmi makamlarca bilinmiyor. Bunların statüsü belli değil. Sığınmacı, göçmen mi belli değiller. Ülkemizde ve şehrimizde misafir olan bu insanların sağlık güvenceleri yoktur. Hastalandıklarında gidecekleri hastane, doktor yok. Türkçe bilmiyorlar. Taşıdıkları hastalıklar nedeniyle sağlık taramasından geçirilmiş değiller. Kaderlerine terk edilmiş olan bu kardeşlerimiz için resmi makamların gerekli hassasiyeti göstermesini bekliyoruz." dedi.

Güzel, Erzurum'da bin Afganlı, 100 İranlı ve bir Libyalı ailenin sığınmacı olarak bulunduğunu hatırlatarak, "Birleşmiş Milletler'in gözetimindeki ve aynı zamanda Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'nin gözetimindeki bu ülke vatandaşlarına resmi her türlü yardım yapılıyor. Sağlık ve sosyal güvencelere sahip. Ancak Suriyeliler için aynı durum söz konusu değil. Erzurum'da serseri mayın gibi dolaşan Suriyelilerin suça karışmasından korkuyoruz. Dilencilik yaparak geçimlerini temin ve sabit adresi bulunmayan bu insanlara acilen sahip çıkılmalı." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar