Ertuğrul Yalçınbayır: Yargı tıkandı, Cumhurbaşkanı inisiyatif almalı

AK Parti Kurucu Genel Sekreteri ve Eski Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, hükümetin müdahaleleri sonucu yargının tıkandığını ve görev yapamaz duruma geldiğini belirterek, “Yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını tam sağlamak gerekir.

Google Haberlere Abone ol
Ertuğrul Yalçınbayır: Yargı tıkandı, Cumhurbaşkanı inisiyatif almalı

AK Parti Kurucu Genel Sekreteri ve Eski Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, hükümetin müdahaleleri sonucu yargının tıkandığını ve görev yapamaz duruma geldiğini belirterek, “Yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını tam sağlamak gerekir. Devletin başı, devletin varlığını birliğini temsil eden, Anayasaya uyumu ve kurumların birbiri ile uyumlu çalışmasını gözlemek durumunda olan Cumhurbaşkanına görev düşmektedir. Cumhurbaşkanı inisiyatif almalıdır.” dedi.
Paralel devlet iddialarının da sivil örgütlenme özgürlüğüne zarar verdiğini vurgulayan Yalçınbayır, “Bunlar neye dayalı söyleniyor. Birilerin keyfine dayalı mı, Başbakanın keyfi yorumu mu yoksa deliller mi? Delillerse bu delillerin dayanağı ne, delilerin dayanağı istihbaratsa bu istihbaratın güvenilirliği, hesap verebilirliğini sorgulamak gerekir.” diye konuştu.

Hukukçu olan Ertuğrul Yalçınbayır, ülke gündemini Cihan Haber Ajansı muhabirine değerlendirdi. Hükümetin kolluk kuvvetlerinin soruşturmalar konusunda amirlerine bilgi verme zorunluluğu getiren yönetmelik çıkarmasının hukuka aykırı olduğunu belirtti. Yalçınbayır, şunları dile getirdi: “Anayasaya apaçık aykırıdır. Kuvvetler ayrılığına aykırı. Yasama böyle bir görevi yürütmeye vermedi ki yürütme bu konuya müdahil olsun. Bilgi isteme denetlemenin yollarından birisidir. Siz bağımsız ve tarafsız olması gereken, Anayasada tanımlanan yargıyı yürütmeye bağlıyorsunuz. Yürütmenin bilgi edinmesine bağlıyorsunuz. Bu kabul edilecek bir şey değil."

Başsavcı ile savcılar arasındaki ilişkinin de yönetmelikle düzenlendiğini ve bu sayede soruşturma faaliyetini yürüten savcıya müdahale edildiğini ifade eden Yalçınbayır, HSYK’nun 2011 yılında çıkardığı 7 ve 10 nolu genelgelerle adli kolluğun görevlerinin düzenlendiğini hatırlattı. Gizli olması gereken bir soruşturmaya ne idari birimlerin nede başsavcının müdahale edemeyeceğinin altını çizen Yalçınbayır, bakanların değiştirilmesinin ardından kurulan eskinin devamı niteliğindeki yeni hükümetin olaylara müdahale ettiğini kaydetti.

“YARGININ TIKANDIĞI BESBELLİ”

Hükümetin yeni adalet bakanının ilk icraatının HSYK’ya müdahale etmek olduğuna dikkat çeken Yalçınbayır, “Anayasada her ne kadar Adalet Bakanı HSYK’nın içindeyse de bu hem evrensel hukuka aykırı, hem de şu süreçte hiç de etik değil.” diye konuştu.

“Yargının tıkandığı besbelli” diyen Yalçınbayır, şu uyarılarda bulundu: “Yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını tam sağlamak gerekir. Devletin başı, devletin varlığını birliğini temsil eden, Anayasaya uyumu ve kurumların birbiri ile uyumlu çalışmasını gözlemek durumunda olan Cumhurbaşkanına görev düşmektedir. Cumhurbaşkanı inisiyatif almalıdır.”

“PARALEL DEVLET, BAŞBAKAN’IN KEYFİ YORUMU MU?”

Ayrıca iddiaları değerlendirmek üzere Devlet Denetleme Kurumu’nu da görevlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Yalçınbayır, “Siz paralel devlet diyorsanız, alternatif devlet deniyorsa, federatif devlet, yandaş devlet, otokratik devlet, oligarşik devlet deniyorsa artık devletin ne olduğunu cumhurbaşkanının göstermesi lazım. Bunlar neye dayalı söyleniyor. Birilerin keyfine dayalı mı, Başbakanın keyfi yorumu mu, yoksa deliller mi? Delillerse bu delillerin dayanağı ne? Delilerin dayanağı istihbaratsa bu istihbaratın güvenilirliği, hesap verebilirliğini sorgulamak gerekir. İstihbarat bu faaliyetleriyle Uludere’yi mi, Reyhanlı’yı mı, Ergenekon’u mu, kozmik odaları mı çözdü, yada nelere sebebiyet verdi. Bütün işlemler istihbarata dayalı ise istihbaratın bu devlet içinde büyük rolü yeri ve bütçesi var. Bunların demokratik ülkede olmaması lazım. Yani sivil örgütlenmeyi, sivil örgütlenme özgürlüğünün yorumunu yapabilecek demokratik yönelimlere ihtiyaç var.” CİHAN

Yorumlar