Erkek eğitmenler kadınlardan daha fazla kazanıyor

İnternette yapılan bir ankete göre Almanya'da eğitmenler (Erzieher) haftada 38 saat çalışarak ortalama brüt 2 bin490 Euro kazanıyor. Ankete katılan eğitmenlerin yarısı ise brüt 2 bin 420 Euro’dan daha az kazanıyor. www.lohnspiegel.de adlı...

Google Haberlere Abone ol
Erkek eğitmenler kadınlardan daha fazla kazanıyor

İnternette yapılan bir ankete göre Almanya'da eğitmenler (Erzieher) haftada 38 saat çalışarak ortalama brüt 2 bin490 Euro kazanıyor. Ankete katılan eğitmenlerin yarısı ise brüt 2 bin 420 Euro’dan daha az kazanıyor.

www.lohnspiegel.de adlı internet adresinde yapılan ankete 716 eğitmen katıldı. Sadece anaokullarında çalışmayan eğitmenlerin maaşları çalıştıkları eğitim kurumlarına göre farklılık gösteriyor. Eğitmenlerin dörtte üçü ücret cetveline bağlı (Tarifbindung) çalışıyor. Ücret cetveline bağlı çalışan eğitmenler genellikle Noel ve tatil parası alarak ücret cetveline bağlı çalışmayan eğitmenlerden daha fazla kazanıyor.

Her alanda olduğu gibi eğitmenlerde de iş tecrübesi olanlar daha fazla kazanıyor. Anket sonuçlarına göre en az bir yıllık tecrübesi olan eğitmenler ayda ortalama 2 bin 110 Euro kazanırken, 20 yılın üzerinde eğitmenlik yapanlar da maaş ayda ortalama 2 bin 800 Euro’ya çıkıyor. Ücret cetveline bağlı maaş ödeyen kurumlarda çalışan eğitimciler ayda ortalama 2 bin 560 Euro kazanarak böyle bir uygulaması olmayan kurumlardaki eğitmenlerden yüzde dokuz oranında daha fazla kazanıyor. Eğitmenlerin yüzde 75’i ücret cetveline bağlı kurumlarda çalışıyor. Batı Almanya’da çalışan eğitmenler doğu Almanya’da çalışan eğitmenlerden biraz daha fazla kazanıyor.

Yeni eyaletlerde çalışan eğitmenler ise eski eyaletlerdeki eğitmenlerin kazancından yüzde 8 oranında daha az kazanıyor. Ankete göre eğitmenlerin yüzde 79’u kadın. Buna rağmen erkek eğitmenler kadın eğitmenlerden 180 Euro daha fazla kazanıyor. Eğitmenler haftada ortalama 36,5 saat çalışıyor. Kadın eğitmenlerin yüzde 45’i, erkek eğitmenlerin ise yüzde 24’ü yarım gün çalışıyor. CİHAN

Yorumlar