Ergenlikte yapılan sağlıksız diyet kas yapısını etkiliyor

Ergenlik, gençler için dışarıdan nasıl göründüklerinin çok önemli olduğu, daha şekilci oldukları bir dönemdir.

Google Haberlere Abone ol
Ergenlikte yapılan sağlıksız diyet kas yapısını etkiliyor

Ergenlik, gençler için dışarıdan nasıl göründüklerinin çok önemli olduğu, daha şekilci oldukları bir dönemdir. Bebeklikten sonra en hızlı büyümenin olduğu 12-18 yaşları arasında yapılan sağlıksız diyetler, vücudun kas yapısını olumsuz etkiler, hormonal dengesini de bozarak özellikle genç kızların sağlıklı bir ergenlik geçirmelerini engeller.

    Ergenlik döneminde gençlerin nasıl beslenmesi gerektiği ile ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, şunları söyledi: "Çağımızda sıfır bedenin özendirilmesi ile büyümenin vücutlarında yaptığı değişimi dert eden gençlerin, sağlıksız diyetler yerine dengeli beslenmeye yönlendirilmesi gerekiyor. Ergenlik döneminde gençler duygusal durum değişiklikleri nedeniyle dikkatleri kendilerine çekmek isterler. Büyüme ve gelişmelerine engel olacak tarzda dengesiz beslenerek ileriki yaşlarda karşılarına çıkabilecek sağlık sorunlarına zemin hazırlarlar. Gelişen yanlış beslenme alışkanlıkları özellikle ergenlik döneminde ortaya çıkabilecek ciddi yeme bozukluları şeklinde karşımıza çıkabilmektedir.”

    “Gençler için kilo verme arayışları onları efsane diyetlere yöneltmektedir” diyen Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, şunları söyledi: “Bu diyetler özellikle büyüme, gelişmenin devam ettiği, kemik gelişiminin ve yoğunluğunun arttığı genç kızlarda adet döngüsünden dolayı demir kaybının olduğu ergenlik döneminde sorunları arttırmaktadır. Bu şok diyetler, büyüme gelişme geriliği ile birlikte vücudun enerji dengesini bozar, osteoporoz riskini arttırır, kalpte ritim bozuklukları yapar, kanda ürik asit miktarını ve yağ miktarını arttırır. Ayrıca kansızlık, dikkat eksikliği , kemik mineralizasyonunda bozukluklar, depresyon gibi sağlık sorunlarına neden olur.”

    ERGENLERİN BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

    Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, kemik gelişimi için D vitamini, kalsiyum ve fosfor bu süreçte mutlaka alınması gereken besin ögeleri olduğunu anlatarak “Günlük kalsiyum alımı 800-1000 miligram arasında olmalıdır. Süt, yoğurt, peynir gibi kalsiyumdan zengin besinler her gün düzenli olarak tüketilmelidir. Ergenlikte hızlı büyüme söz konusu olduğu için enerji ve besin ögesi değerleri yüksek yiyecekler tüketilmelidir. Ayrıca 3-4 saatten uzun süre aç kalınmamalıdır.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar