Erdoğan'a Özel Birim Kurduran Kadın Raporu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kadına karşı şiddeti özel gündemine almasının ve Beştepe'de özel birim kurma kararının altında yatan rapor ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'a Özel Birim Kurduran Kadın Raporu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulan rapora göre, yaşamı boyunca en az bir kez şiddete maruz kalan hanım oranı yüzde 36. Yüzde 44'ü de yaşadıklarını kimseye anlatamıyor. Kentte şiddet oranı yüzde 35... Kadınların dörtte birisi de şiddet sonucunda yaralanıyor. Erdoğan, ürkütücü veriler üstüne Beştepe'de hususi bir ünite kurulmasına karar verdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kadına karşı şiddeti hususi gündemine almasının ve Beştepe'de hususi ünite kurma kararının altında yatan rapora, ulaşıldı. Mersin'de Özgecan Arslan'ın hunharca katledilmesinden sonra Türkiye'nin gündeminde ilk sırada yer saha kadına şiddet ile alakalı fazla fazla hususi tetkik yapıldı.

Ortaya çıkan rakamlar, Türkiye'nin bu alandaki sima kızartan tablosunu ortaya koyarken, tetkik Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunuldu. 2008 verileri ile karşılaştırmalı şekilde kadına şiddetin bütün detaylarını ortaya çıkaran rapor, tahsil edilen önlemlerin hali 2008'e oranla iyileştirdiğini lakin tablonun hâlâ fazla fazla vahim olduğunu ortaya koydu.

2008'E GÖRE YÜZDE 4 AZALDI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın hazırladığı ve Beştepe'deki Bakanlar Kurulu'nda Erdoğan'a sunulan rapora göre, bir yılda bayanların yüzde 11'i cinsel ve/veya fiziksel saldırıya uğradı. Kadınların yüzde 38'i yaşamı boyunca en az bir kere cinsel yada fiziksel şiddete maruz kalırken, bu oranın 2008'de yüzde 42 bulunduğu kaydedildi.
Ancak yüzde 38'lik nispet da AB ortalamasının hâlâ fazla fazla üstünde. Kadına şiddette Kuzeydoğu ve Orta Anadolu yerleri ise zirvede çıktı.

İşte raporda öne çıkan rakamlar:

* Hayatı boyunca benzeri veya eski benzeri sebebi ile en az bir kez şiddete maruz bırakılan bayanların oranı yüzde 36.
* Duygusal şiddet yaşayan bayanların oranı yüzde 44.
* Fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalan yüzde 38.
* Kentte şiddet oranı yüzde 35, kırsalda yüzde 37.5.
* Yaşadığı şiddet sonrası yaralanan bayanların oranı yüzde 25.
* En az bir kez şiddete maruz kalma eğitimi olmayanlarda yüzde 43, lisans ve üstü eğitimi olanlarda yüzde 21.
* Şiddeti kimseye anlatmayanların oranı yüzde 44.
* Şiddet sonucunda kurumlara başvuranlar yüzde 11.

RAPORU GÖRDÜ, KARAR VERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu raporu gördükten sonra, kadına şiddetle mücadelede Beştepe'yi merkez yapma kararı aldı. Edinilen bilgilere göre, kurulacak merkez, kadına yönelik şiddeti önlemek için üniversite ve sivil cemiyet kuruluşları ile beraberinde çalışacak.
Politikaları inceleyecek, eksiklikleri belirleyecek, tedbir ve hukuki düzenlemeler meselesinde tavsiyelerde bulunacak. Ayrıca kurulacak kriz merkezi, gelen şikayetleri alacak, çıkan haberlerle müşterek yaşanan bütün şiddet olaylarına anında müdahale edecek.

HAMİLEYE ŞİDDET YÜZDE 8

Rapora yansıyan rakamlarda en dikkat çeken detay, hamilelik çağında kadınlara yönelik şiddet oranı. Gebelikte şiddet gören bayanların oranı yüzde 8 olurken, 15 yaşından öncelikle cinsel istismara uğrayanların oranı da yüzde 9. Birlikte bulunduğu veya ayrıldığı beyler dışında bir beyden şiddet görme oranı ise yüzde 14.

(Kaynak : Sabah)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar