Erdoğan: Üç ay olağanüstü hal ilan edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MGK'da alınan tavsiye kararı ve Bakanlar Kurulu'nda alınan kararla tüm ülkede 3 aylık olağanüstü hal ilan edildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: Üç ay olağanüstü hal ilan edildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu sonrası beklenen açıklamayı yaptı. Erdoğan, gündüz saatlerinde yapılan MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarından sonra alınan kararlarla tüm ülkede üç aylık olağanüstü hal ilan edildiğini söyledi. Erdoğan, alınan kararın terör örgütleriyle daha sağlıklı bir şekilde mücadele edilmesi için zorunlu olduğunu söyledi.  

Ankara'da Beştepe'de bugün yapılan Milli Güvenlik Kurulu ve ardından yapılan Bakanlar Kurulu toplantısından sonra kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, alınan kararları açıklıyor. Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle: 

Milletimiz tüm fertleriyle darbecilerin karşısında durmuştur. Milletimiz 1960 darbesinde Menderes'e sahip çıkamamanının acısını yıllarca yaşamıştır. 15 Temmuz 2016 tarihi bu kötü gidişe dur denilen bir dönüm noktası olmuştu. Ülkemiz tarihinde ilk kez bir darbe girişimi bizzat milletin kendisi tarafından akamete uğratılmıştı. Şu an itibariyle 246 hayatını kaybetmiş, 1536 masum insan ise yaralanmıştır. 

Savaş uçakları, helikopterler tepesinde dolaşıp bombalar atmasına, ağır silahlarla ateş etmesine rağmen sokakları, asker kılıklı teröristlerin hedef aldıkları yerleri boşaltmayan kardeşlerimin kahramanlığını ifade edecek kelime bulamıyorum. Darbe girişiminin bastırılmasının ardından başka birileri yeniden aynı cüreti gösteremesin diye günlerdir tüm şehirlerimizin meydanlarında demokrasi nöbeti tutan vatandaşlarımızın her biri, isimlerini tarihe altın harflerle yazdırdıklarını bilmelidirler.

Şu anda şu parti bu parti ayrımı yapmadan, ben milletimle iftihar ediyorum. Darbe girişimini haber aldığımız andan itirabaren, başbakanımızla hükümetimizle, milletimizle dimdik  durduk. 

Yaptğımız kapsamlı değerlendirme sonunda, darbe unsurlarının tüm unsurlarının bertaraf edilmesi için Olağanüstü Hal ilan edilmesi için hükümetizime tavsiye kararı ladık. 

hükümetimiz olarak 3 ay olalağan üstü hal ilan etme kararı aldık. Bu uygulama kesinlikle demokrasiye, hukuka ve özgürlüklere karşı değildir. Tam tersine bu, değerleri koruma ve güçlendirme amacına yöneliktir. 

KİMSEDEN İHSAN İSTEMİYORUZ

Olağanüstü hal bütün vatandaşların haklarını korumak için ilan edilmiştir. Bu konuda kimsenin bizi eleştirme hakkı yoktur. Biz kimseden ihsan istemiyoruz. 

S&P Türkiye'nin notunu düşürmüş. Bizim seninle bir alakamız yok. Seninle bir ilgimiz yokki. Boşuna uğraşma. Belki diyor, Türkiye'ye yatırımlar bu şekilde nasıl engellerim. 

Bak Osmangazi Köprüsü'nü üçtık. Ağustosta Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü açacağız. Aralık ayında da Boğaz'ın altındaki tüp geçidini açacağız. 

Vücut metastaz oldu onu temizleyeceğiz. Ben milletime şunu hatırlatıyorum. Sakın endişeye kapılmayın. Hiçbir endişeye yer yok. Türkiye bu badireyi atlattı. Ve bundan sonra yatırımla bu süreci güçlenerek atlatacaktır. 

VALİLER TAM YETKİLİ

Bu süreç birileri eyvah yoksa silahlı kuvvetler mi tam yetkili olacak, hayır. Tam aksine valiler tam yetkili olacak ve silahlı kuvvetler onun emrindedir. Anayasa amir hükmü gereği, bu ülkenin başkomutanı olarak bizler de silahlı kuvvetlerimizle birlikte o virüsü tamamen temizleyeceğiz. 

ŞENTOP: OHAL VATANDAŞIN HAYATINI ETKİLEMEYECEK

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı AKP'li Mustafa Şentop da OHAL ilan edildiği taktirde vatandaşın sokaktaki hayatının etkilenmeyeceğini söyledi.

OHAL NEDİR?

Anayasa, olağanüstü hâl rejimini 119, 120 ve 121. maddelerinde iki düzlemde ele alınıyor. 119. maddede  "Tabiî afet ve ağır ekonomik bunalım sebebiyle olağanüstü hal ilânı" düzenleniyor. 
Bugün tartışılan olağanüstü hâl uygulaması ise, "Şiddet olaylarının yaygınlaşması ve kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması sebepleriyle olağanüstü hal ilânı" başlığını taşıyan 120. maddede tarif ediliyor. Olağanüstü hâl ilanını "MGK'nın görüşünü alarak Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nun yapabileceğini" hükme bağlayan anayasanın 120. maddesi şöyle:

"Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddî belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulunun da görüşünü aldıktan sonra yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde, süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilân edebilir."
 

Yorumlar