Erdoğan: İlaç ihtiyacının yüzde 60’ını yerli üretimle karşılamayı hedefliyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Yurt içi tıbbi cihaz ve tıbbi malzeme ihtiyacının yüzde 20’sinin, yurt içi ilaç ihtiyacının değer olarak yüzde 60’ının yerli üretimle karşılanmasını hedefliyoruz. Sağlık hizmetlerinde kendi öncelik...

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: İlaç ihtiyacının yüzde 60’ını yerli üretimle karşılamayı hedefliyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Yurt içi tıbbi cihaz ve tıbbi malzeme ihtiyacının yüzde 20’sinin, yurt içi ilaç ihtiyacının değer olarak yüzde 60’ının yerli üretimle karşılanmasını hedefliyoruz. Sağlık hizmetlerinde kendi öncelik ve hassasiyetlerimize uygun olarak biyo teknoloji odaklı atılımları gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz. Bilim ve teknoloji alanında bu treni kaçırmaya asla niyetimiz yok.” dedi.

TÜBİTAK’ın öncülüğünde gerçekleştirilen Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun 27. Toplantısı Ankara Vilayetler Evi’nde gerçekleştirildi. Toplantı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşması ile başladı. Gündemin ulusal yenilik sistemi ve medikal biyo-teknoloji olarak belirlendiğini ifade eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , "Toplantımızda geleceği şekillendirecek en kilit alanlardan biri olan medikal teknoloji alanında kamu, üniversiteler ve özel sektör bünyesinde atmamız gereken adımları bütün boyutlarıyla masaya yatıracağız. Bunun yanı sıra Ar-Ge ve yenilik sisteminde eğitim konusunda yapılan çalışmaları ele alacağız. Günümüzde biyo teknoloji ürünleri sadece sağlık alanında değil tüm sektörlerde önemli hale geldi. Hedefimiz ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren sektörün biyo-teknolojik ve biyo benzer ürünler başta olmak üzere daha yüksek katma değerli ilaçlar üreten rekabetçi bir yapıya kavuşturmak. Bunun için yurt içi tıbbi cihaz ve tıbbi malzeme ihtiyacının yüzde 20’sini yurt içi ilaç ihtiyacının değer olarak yüzde 60’ının yerli üretimle karşılanmasını hedefliyoruz. Sağlık hizmetlerinde kendi öncelik ve hassasiyetlerimize uygun olarak biyo teknoloji odaklı atılımları gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz. Bilim ve teknoloji alanında bu treni kaçırmaya asla niyetimiz yok.” diye konuştu.

2000 yılında 3,4 milyar lira olana AR-Ge harcamasının 2012 yılında 13 milyar liraya çıktığını kaydeden Erdoğan, "Ar-ge harcamasının gayri safi yurt içi hasılaya oranı yaklaşık 2 katına çıkarak 2010’daki yüzde 0,48 oranından 2012 yılında yüzde 0,92 oranına ulaştı. Yeterli değil daha artmalı. Bilim teknoloji ve yenilik adımlarının en önemli sonuçlarından biri de özel sektörün bu alandaki çalışmaları önem arz etmeye başladı. Özel sektörün ar ge harcamaları 2012 yılında 5,9 milyar liraya ulaşarak 2000 yılı değerinin 5 katına çıktı. Yine 2012 yılında tam zaman eş değer arge personeli sayısı 105 bine araştırmacı sayısı ise 82 bine ulaştı. Bunlar 2002’deki değerlerin yaklaşık 4 katı."

"2053’Ü VE 2071’ İ PLANLAMAYI DA İHMAL ETMİYORUZ"

Türkiye’nin atacağı adımların önem arz ettiğini anlatan Erdoğan şunları söyledi: "Motivasyonumuzu hızımızı kaybetmeden hedeflerimize kilitlenerek el birliği ile hareket etmemiz gerekiyor. Gelişmiş ülkelere göre orta halli olan konumumuzu bir üst lige taşımazsak o zaman geride gelmemiz kaçınılmazdır. Bunun yolu da Ar-ge ve eğitime önem vermekten geçiyor. Artık yarıştığımız kulvarı değiştirmemizin zamanı gelmiştir. Bunun içinde verimlilik ekonomisi yerine bilgi ekonomisine geçmenin hazırlıklarını süratle tamamlamalıyız. Genç ve dinamik nüfusu ile tüm dünyada bilimi yeniliğin ve kalkınmanın öncüsü olabilecek bir ülke potansiyeli taşımamız en büyük avantajımızdı. Türkiye’nin bilgi ve bilimle atılan temeller üzerinde yükselmesini sağlamada hepimize düşen görevlerimiz var. Birlik beraberlik içinde ve kararlılıkla çalışmalar devam etmeli, ar-ge ve yenilik alanında atacağımız sağlam adımlarla Türkiye’nin büyüme hikayesini yazmayı sürdürmeliyiz. 2023 hedeflerimize doğru emin adımlarla ilerlerken 2053’ü ve 2071’ i planlamayı da ihmal etmiyoruz."

CİHAN

Yorumlar