Enfeksiyonlar en çok kalabalık ortamlarda yayılıyor

Samsun Bafra İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın üst solunum yolları enfeksiyonlarının en çok kalabalık ortamlarda yayılma özelliği gösterdiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Enfeksiyonlar en çok kalabalık ortamlarda yayılıyor

Samsun Bafra İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın üst solunum yolları enfeksiyonlarının en çok kalabalık ortamlarda yayılma özelliği gösterdiğini söyledi.

Dr. Akın, kar yağışı ve ardından başlayan şiddetli soğukların tetiklediği üst solunum yolu enfeksiyonunda en çok etkin olan faktörlerin virüsler olduğunu kaydetti. Virüslerin zayıf düşürdüğü bünyelerde diğer bakteri enfeksiyonlarının eklenebildiğini belirten Akın, "En çok bildiğimiz nezle, grip, daha sonra bunların neden olabileceği sinüzitler, bademcik iltihapları, orta kulak iltihapları, larenjitler, giderek aşağıya doğru akciğerlere yayılım gösterir." uyarısında bulundu.

Soğuk havalarda mikropların aktivitesinin zayıfladığını, fakat kapalı mekanlarda bulunulması ve herkesin bir arada olması sebebiyle, enfeksiyonu olan bir kişinin diğerlerine de bulaştırmasının kolay olduğunun altını çizen Dr. Akın şöyle konuştu: "Ayrıca havalandırmalar, sigara içilmiş kapalı ortamlarda, toplu taşıma araçlarının daha sık kullanılması enfeksiyonun yayılmasını kolaylaştırır. Bir tür virüsün solunum yollarına yerleşip, burada çoğalarak neden olduğu, hastanın hapşırması ya da öksürmesi sonucu başkalarına geçen, bulaşıcı bir hastalıktır. Virüs, vücuda girdikten ortalama bir gün sonra hastalığın belirtileri görülmeye başlar. Yerleştiği yerde çoğalmaya başlar. Daha sonra kan yoluyla başka bölgelere yayılır ve bütün vücudu etkiler."

HER SENE EN AZ BİR AY GRİP SALGINI ORTAYA ÇIKAR

Her yıl grip salgınları yaşandığına dikkat çeken Dr. Akın, "Her yüz kişiden en az 10′u bu hastalığa yakalanmaktadır. Sağlıklı kişilerde 7 - 10 gün içinde hastalık iyileşir, fakat bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ve kronik hastalığı olanlarda tehlikeli seviyelere ulaşabilir. Çok kolay ve hızlı bulaşan bir enfeksiyondur. Kişi hapşırdığında ya da öksürdüğünde virüs su damlacıkları halinde havada yayılır. Aynı ortamda bulunan kişilerin bu havayı solumasıyla, virüs burundan solunum yollarına girer ve buraya yerleşir. Böylece sağlıklı kişi de bu enfeksiyonla tanışmış olur. Bu virüsün az bir miktarı bile gribe yol açabilir. Vücuda girdikten sonra çabuk yayılır.’’ şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar