EMO: Kesintiler hükümetin 11 yıllık yanlış politikasının sonucu

Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, son günlerde artan elektrik ve doğal gaz kesintilerinin 11 yıldır uygulanan yanlış politikaların sonucu olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
EMO: Kesintiler hükümetin 11 yıllık yanlış politikasının sonucu

Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, son günlerde artan elektrik ve doğal gaz kesintilerinin 11 yıldır uygulanan yanlış politikaların sonucu olduğunu açıkladı.

BOAB yerleşkesinde bulunan EMO şubesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan EMO Bursa Şube Başkanı Remzi Çınar, doğal gaz ve nükleer enerji yerine yenilebilir enerji üzenine yoğunlaşılması gerektiğini belirtti. Basın açıklamasında ilgili oda başkanları da destek verdi.

AK Parti’nin yanlış enerji politikalarının iflas ettiğini savunan EMO Bursa Şube Başkanı Çınar, “Son günlerde ülke genelinde uygulanan elektrik kesintileri başta olmak üzere doğal gaz kesintileri de olarak da bugün ilgili hükümetin uyguladığı yöntemin ve plansızlığın faturasının vatandaşa çıkarılmasını konuşmak istiyoruz. Özellikle AKP hükümetinin 11 yıllık iktidarı döneminde izlediği serbest piyasacı ve özelleştirmeci yaklaşımının bir sonucu olarak biz artık son yıllarda her kış elektriksiz ve doğal gazsız kalıyoruz ülke genelinde ve bunun da faturasını vatandaşımız ödüyor. Gerek elektriksiz kaldığı dönemde ısınamayarak ve elektrik enerjisinden yoksun bir şekilde işlerini yapamayarak ve bunun arka planında da ödenen maliyetlerin faturasını hazine üzerinden ödediği vergilerle vatandaşımız sırtlanmış durumda.” dedi.

AK Parti’nin 11 yıldır uyguladığı serbest piyasa uygulaması ile 2002 yılında kamusal santraların kamusal oranının yüzde 65’lerden bu gün 33’lere düşürüldüğünü anlatan Çınar, şunları söyledi: “Elektrik enerji piyasasını özelleştirmeleri ve serbestleştirilmesinden dolayı bu gün bir çok santral özel şirketlerin eline geçtiğini ve bunlarında fiyat politikalarından dolayı ciddi anlamda mağduriyet yaşattığını biliyoruz. Hatta geçen yıl özel sektörden 2 TL’ye yakın bir fiyatla elektrik enerjisi alındı. Bunların tamamı vatandaşa yansıdı. Biz diyoruz ki Elektrik Mühendisleri Odası olarak bu sorunlarla karşılaşılmaması için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına önem verilmesi ülkemizinde yüzde 70’ler dolayında olan dışa bağımlılık oranının azaltılması bunun da en önemli parametrelerinden olan doğal gaz ve doğal gaza bağlı çalışan santrallerin kurulu güçteki payının düşürülmesi ve her geçen günde doğal gazla ilgili yeni yatırımların gerçekleşmemesi.”

AK Parti hükümetinin bunların görmesine rağmen doğal gaza yatırım yapmaya devam etiğine dikkat çeken Remzi Çınar, şu anda yaşanan sorunun temelinin ilgili hükümet ve bakanlığın planlama eksikliğinden kaynaklandığının altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı: “Doğal gaza yatırım yaparken, ülkenin enerji politikalarını doğal gaz üzerine kurmuşken, dışarıda izlediğimiz dış politikalardaki yanlışlıklardan dolayı da Ortadoğu’da ki son süreç Türkiye’yi yalnız başına bırakmıştır. Bu nedenden dolayı da Rusya ile İran ile ve diğer doğal gaz temin ettiğimiz ülkelerle gerek fiyat gerekse teknik kalite açısından mağduriyetler yaşıyoruz.” CİHAN

Yorumlar