Emniyet açıkladı; çocuğa cinsel istismarın cezası 3 ile 8 yıl arası hapis

Türkiye, son zamanlarda artış gösteren çocuk cinayetleri ve cinsel istismar suçlarını ve suça karışanlara verilecek ceza oranlarını tartışıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı,mevcut yasalara göre çocuğu cinsel...

Google Haberlere Abone ol
Emniyet açıkladı; çocuğa cinsel istismarın cezası 3 ile 8 yıl arası hapis

Türkiye, son zamanlarda artış gösteren çocuk cinayetleri ve cinsel istismar suçlarını ve suça karışanlara verilecek ceza oranlarını tartışıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı,mevcut yasalara göre çocuğu cinsel yönden istismar eden kişinin üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırıldığını açıkladı.

Asayiş Dairesi Başkanlığı Cinsel Suçlar İle Mücadele Büro Amirliği, sanal alemden cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlara verilen ceza oranlarını açıkladı. Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) cinsel saldırıda bulunarak bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlâl eden kişinin mağdurun şikâyeti üzerine, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırıldığı hatırlatıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Cinsel saldırı suçunun özelliği, 18 yaşından büyük kadın veya erkek mağdur şahısların rızası hilafına, cinsel arzuları tatmin amacıyla vücut dokunulmazlığının ihlal edilmesidir. Suçun, mağdura karşı cebir, tehdit ya da hile kullanılarak, bilincinin yitirilmesine neden olarak veya bilincinin kapalı olmasından yararlanılarak işlenmesi ise ‘ağırlaştırıcı sebep’ olarak kabul edilmektedir. Şehevî arzular ile kişilerin vücutlarına dokunma, elleme veya öpme gibi eylemler bu suçun konusu olabildiği gibi, vücuda organ veya sair cisimlerin sokulması da bu suçu oluşturur. Vücuda temas olmaksızın yapılan cinsel (içerikli) davranışlar, bu suçun kapsamı dışındadır. Suçun TCK’nın 102’nci maddesinin birinci fıkrası ile eşe karşı işlenmesi durumunda soruşturma ve kovuşturma yapılabilmesi, mağdurun şikayetine bağlıdır. 102/3, 4 ve 6. fıkralarında düzenlendiği şekilde cinsel saldırı suçunun işlenmesi halinde, soruşturma ve kovuşturma re’sen yürütülür."

ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARINDA BULUNAN KİŞİ 8 YILA KADAR HAPİS İSTEMİYLE YARGILANIYOR

Asayiş Dairesi tarafından yapılan açıklamada, çocuklara cinsel istismarda bulunan kişilere de verilecek ceza oranları da dile getirildi. TCK’nın 103’üncü maddede çocuğu cinsel yönden istismar eden kişinin, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırıldığına dikkat çekilen açıklamada; çocuğa cinsel istismar suçunu oluşturan fiiller şöyle sıralandı: "On beş yaşını tamamlamamış çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış. On beş yaşını tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış. On beş yaşını tamamlamış, algılama yeteneği gelişmiş, fakat on sekiz yaşını tamamlamamış çocuklara karşı cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış. Çocuğa karşı işlenen her türlü cinsel davranış ‘cinsel istismar’ olarak tanımlandığından, TCK’nın 105’inci maddesinde düzenlenen ‘cinsel taciz’ suçu, çocuğa karşı gerçekleştirildiğinde ‘cinsel istismar suçunu oluşturur. Cebir, tehdit ve hile olmaksızın, on beş yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikâyet üzerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçta cebir, tehdit ve hile unsurlarının bulunması ve algılama yeteneği gelişmemiş kimseye karşı işlenmesi halinde TCK’nın 103 üncü maddesinde yer alan çocukların cinsel istismarı suçundan işlem yapılması gerekir. Bu suçla ilgili şikâyet hakkı, sadece mağdura aittir."

CİNSEL TACİZİN SUÇU 2 YILA KADAR HAPİSMİŞ

‘Cinsel taciz’in suçunun da anlatıldığı açıklamada, "Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikâyeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına hükmolunur. Cinsel taciz; sözlü, yazılı fiillerle veya beden hareketleriyle, mağdurun vücuduna temas içermeyen, cinsel arzuları tatmine yönelik davranışlardır. Bu davranışlar; ıslık çalmak, cinsel organını göstermek, her türlü iletişim aracıyla cinsel içerikli yazılar göndermek, el kol işaretleri ile cinsel ilişkide bulunmayı önermek, soyunmak gibi hareketler ile söz ve davranışlar olabilir. Suçun faili veya mağduru farklı cinsiyetten kişi olabileceği gibi, aynı cinsiyetten de olabilir. Cinsel taciz suçunun soruşturulması ve kovuşturulması mağdurun şikâyetine bağlıdır. 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) uyarınca soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olsa bile, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarda uzlaşma yoluna gidilemez." denildi.

CİHAN

Yorumlar