Emekli Başsavcı Ahmet Gündel: Soruşturmaya yürütmenin gölgesi düştü

Emekli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gündel, yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında tutuklu bulunan 5 şüpheli hakkında verilen tahliye kararı ile ilgili olarak, yargının bağımsız olmasının ne kadar büyük bir önem taşıdığının ortaya çıktığını.

Google Haberlere Abone ol
Emekli Başsavcı Ahmet Gündel: Soruşturmaya yürütmenin gölgesi düştü

Emekli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gündel, yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında tutuklu bulunan 5 şüpheli hakkında verilen tahliye kararı ile ilgili olarak, yargının bağımsız olmasının ne kadar büyük bir önem taşıdığının ortaya çıktığını ve soruşturmaya yürütmenin gölgesinin düştüğünü söyledi.

Gündel, bugün yaşanan tahliyelerle ilgili olarak Cihan Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. İstanbul’da yürütülen 17 Aralık soruşturması olarak bilinen bu soruşturmada, yargının doğal işleyişinin dışında bir takım gelişmeler yaşandığını belirten Gündel, “Bugün tahliye edilen kişilerin de gözaltına alındığı, tutuklandığı soruşturmanın kamuoyunun gündemine gelmesiyle beraber hükümet kanadından soruşturmaya yönelik son derece ağır tepkiler geldi. Arkasından da soruşturmaya müdahale diyebileceğimiz gelişmeler yaşandı. Savcılara çok ağır tepkiler gösterildi. Oradaki savcılar değiştirildi, yönetmelik çıkartıldı, polisler görevlerinden uzaklaştırıldı. HSYK’nın hâkim ve savcıların ataması ile ilgili 1. Dairesi'nde görevlendirmelerde değişiklikler meydana geldi. Son olarak da HSYK’nın yapısı değişti. Buradan baktığımız zaman soruşturmanın üzerine yürütmenin gölgesi düştü.” dedi.

Gündel, bugünkü tahliyelerin belki de doğru tahliyeler olduğunu ama soruşturmanın üzerine yürütmeden gelen müdahalenin gölgesinin düşmesinin elbette ki kamuoyunun nezdinde bu tahliyeleri kuşkulu hale getirdiğini ifade etti. Gündel, şöyle dedi: "Bundan dolayı yargı bağımsızlığının bu soruşturmadan dolayı ve bu müdahale ile beraber bir yara aldığını görüyoruz. Burada yargının bağımsız olmasının ne kadar büyük önem taşıdığı bir kez daha ortaya çıktı. Şayet yargı yürütmeden, yasama gücünden yeteri kadar bağımsız olmazsa yürütmeyi, onların yakınlarını ilgilendiren soruşturmalarda bir takım şaibeler gündeme gelir ve yargı güvenilir olmasını kaydeder. Maalesef bugün tahliye kararlarında bu tür şaibe ile karşı karşıyayız.”
CİHAN

Yorumlar