"Emekçilerin canlarını hiçe sayanlar hesap vermelidir"

Manisa’nın soma ilçesinde vefat eden maden isçiler için Afşin Elbistan Termik Santrali'nde, Türkiye Enerji Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) üyeleri, dua edilip helallik istedi. Tes-İş Sendikası Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılınç,...

Google Haberlere Abone ol
"Emekçilerin canlarını hiçe sayanlar hesap vermelidir"

Manisa’nın soma ilçesinde vefat eden maden isçiler için Afşin Elbistan Termik Santrali'nde, Türkiye Enerji Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) üyeleri, dua edilip helallik istedi. Tes-İş Sendikası Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılınç, "Kârlarına kâr katmaktan başka bir amaçları olmayan, bunun için insanların hayatlarıyla oynayanlar, bu ülkede köle düzenini hakim kılmak isteyenler, doymak bilmeyen açlıklarıyla emekçilerin canlarını hiçe sayanlar hesap vermelidir." dedi.

Afşin Elbistan B Termik Santrali önünde yapılan basın açıklamasında, Tes-İş Sendikası Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılınç vefat edenlere Allah'tan rahmet dileyip, kalanlara sabır tavsiyesinde bulundu. Kılınç, 13 Mayıs 2014 Salı günü Manisa Soma'da meydana gelen maden faciasında 300'den fazla maden işçisinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Yerin 2 kilometre altında yüzlerce emekçiden hala bir haber alınamadığını ifade eden Kılınç, "Acımız çok büyüktür. Bu bir iş kazası değil, toplu bir iş cinayetidir. Bu olay güvencesiz çalışma, kayıt dışı çalışma, taşeronluk, ucuz işçilik, ucuz maliyetin ülkemizi getirdiği noktayı gözler önüne sermiştir. Bu olay, bizlerde ve tüm ülkede büyük bir acıya neden olmuştur. Son yıllarda yaşadığımız iş cinayetlerine ne yazık ki bir yenisi daha eklenmiştir. Kârlarına kâr katmaktan başka bir amaçları olmayan, bunun için insanların hayatlarıyla oynayanlar, bu ülkede köle düzenini hakim kılmak isteyenler, doymak bilmeyen açlıklarıyla emekçilerin canlarını hiçe sayanlar hesap vermelidir." diye konuştu.

İnsanların, bir türlü failleri ortaya çıkarılmayan bu cinayetlerde artık kaybettiklerinin ardından ağlamak istemediğine işaret eden Kılınç, son 10 yıl içinde iş kazalarında 3 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 100 bine yakın kişinin yaralandığını hatırlattı. Yine son 10 yılda iş kazalarından 13 bin kişinin sakat kaldığını ifade eden Kılınç, şöyle devam etti:

"Türkiye, maalesef iş kazalarında dünyada 3. sırada, Avrupa'da ise 1. sırada yer almaktadır. İş Kazası oranlarına bakıldığında ise özel sektörün ve taşeron şirketlerin en önde olduğu açıkça görülmektedir. Bu iş kazalarının çoğunluğu SGK istatistiklerine göre maden ve enerji sektöründe meydana gelmektedir. Elbette bu, tesadüfle açıklanamaz. Maalesef özel sektörün daha yüksek kâr hırsı bu yaşadığımız acı olaylara sebep olmaktadır. Yaşadığımız süreç, hükümetin işçi sağlığı ve iş güvenliğini düşünmeksizin oluşturduğu politikalarının bir sonucudur. İşçi bütün toplumlarda en önemli zenginlikleri sunan, üreten, ürettikçe ülkesini ileri taşıyan kutsal bir varlıktır.

Öyle ki dün haber kanalları ekranlarına yansıyan bir olayda, madende ölümle pençeleşirken kurtarılan ve ambulansın sedyesine çamurlu çizmeleri ile yatırılan bir maden işçisi, çizmelerimi çıkartayım ambulansın sedyesi kirlenmesin derken, yüreğinin temizliğini ve vatanseverliğini ortaya koymaktadır aslında. İşçinin bu önemini herkes anlamalı ve hak ettiği değeri ona vermelidir. Ayrıca, maden işçileri bir bir hayatlarını kaybederken, ekranlara çıkarak büyük bir yüzsüzlükle taşeron firmaların savunuculuğunu yapan devlet büyüklerini derin bir öfke ile kınıyoruz.

Bu facianın sorumluları bulunup hak ettikleri cezaları alana kadar konunun takipçisi olunmalı, bu faciaya sessiz kalınmamalıdır. Buradan, Soma'da hayatını kaybeden işçi arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabırlar, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ruhları şad olsun." Basın açıklamasının ardından yapılan duaya hep birden amin denilirken, basın açıklamasına çok sayıda maden emekçisi katıldı.

CİHAN

Yorumlar