El yapımı Damal bebekleri görenleri büyülüyor

Ardahan'ın Damal ilçesiyle özdeşleşen 'Damal bebekleri' güzellikleriyle görenleri büyülüyor.

Google Haberlere Abone ol
El yapımı Damal bebekleri görenleri büyülüyor

Ardahan'ın Damal ilçesiyle özdeşleşen 'Damal bebekleri' güzellikleriyle görenleri büyülüyor. Orta Asya’dan Avrupa’ya göç eden Türk boylarının güzergâhında bulunan bir yerleşim bölgesi olan Damallı yöre halkı, halen geleneksel yaşam tarzının izlerini sürdürürken, 45-50 yaş üzeri bayanların giydiği Orta Asya motifli Türkmen kadın kıyafetleriyle de dikkatleri üzerine çekiyor.

Trabzon'un Şalpazarı ilçesi, Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı Tahtaköprü köyü gibi, Ardahan'ın Damal ilçesi de yöresel kıyafetleriyle tarihin izlerini sürüyor. Damal'da kıyafetin yanı sıra bir Türkmen geleneği olan bebekleri de nesilden nesile aktarıyor. Bebeğin üzerindeki el örmesi desen ve kıyafetler ise tam 800 öncesine ait. Çok eski bir Türk geleneğine ait özellikleriyle dikkat çeken bebekler, geçmişin izlerini taşıyor. Sadece Damal ve yöresindeki birkaç köyde kullanılan bu kıyafetler plastik bebekler üzerine giydirilerek 'Damal bebekleri' oluşturuluyor.

Geleneksel kıyafetler bebekler aynı zamanda bölge halkı için gelir kapısı oluyor. Geleneksel kıyafetler yörede saya, üç etek ve üç peşli gibi adlarla da anılıyor. Damal'da diktiği kıyafetlerle çok tanınan Hatice Dönder (63), atadan dededen kalan bu kültürü yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için çalıştıklarını söyledi. Damal Halk Eğitim Müdürlüğünde kıyafet üzerine usta öğreticilik kursu veren Dönder, "Her yıl yaklaşık 30 kursiyerimize bebek kıyafeti dikmeyi öğretiyoruz. Başarılı olan kursiyerlerimiz bu işten para kazanıp, aile bütçesine katkıda bulunuyor." dedi. Dönder ayrıca, üretilen bebeklerin çoğunun yurt dışına ihraç edildiğini kaydetti.

Öte yandan Damal'ın yöresel folklorik bebekleri, 1996'da Japonya'da düzenlenen bir yarışmada el emeği kategorisinde dünya birincisi olmuştu. CİHAN

Yorumlar