Eğitim teknolojisinde özel okullar öncü

Almanya’da devlet okulları henüz tam anlamıyla eğitim teknolojisinden yararlanamıyor. Eğitim teknolojileri önce özel okullarda kullanılıyor.Almanya, eğitim kalitesi sıralamasında dünyanın iyileri arasında yer alsa da, devlet okulları henüz...

Google Haberlere Abone ol
Eğitim teknolojisinde özel okullar öncü

Almanya’da devlet okulları henüz tam anlamıyla eğitim teknolojisinden yararlanamıyor. Eğitim teknolojileri önce özel okullarda kullanılıyor.

Almanya, eğitim kalitesi sıralamasında dünyanın iyileri arasında yer alsa da, devlet okulları henüz eğitim teknolojisinden yeterince faydalanamıyor. Bitkom’un bir araştırmasına göre bu durumdan öğretmenler de şikayetçi. Öğretmenlerin yüzde sekseni enformasyon teknolojisinin, yarısı ise yüksek teknolojinin eğitimde yeterince kullanılmadığını düşünüyor.

Özel okullar ise teknolojik donanımları ile örnek oluyor. Üniversite düzeyinde laboratuvarlar, bilgisayar ekranı olarak da kullanılabilen akıllı tahtalar gibi ileri teknoloji ürünü okul araç ve gereçleri, öğretmenlerin bilgilerini güncelleyen seminerleri ile devlet okullarına bir sonraki adımın nasıl olması gerektiğini gösteriyor.

Türk müteşebbislerin açtığı okullar da eğitim teknolojisinden yararlanma konusunda yaşanan açığı kapatan özel okullar arasındaki yerini koruyor. Köln’de Türk müteşebbislerin kurduğu Gymnasium & Realschule Dialog İdari Müdürü Genç Osman Esen’in okulda kullandıkları teknolojik imkanları anlattığı açıklamasında bunu doğruluyor. Cihan'a konuşan Esen, “Son teknoloji ile eğitim veriyoruz. Bilgisayar odamız var. Odadaki tüm bilgisayarlar akılı tahtayla bağlantılı çalışabiliyor. Öğretmenin tahtada yaptıkları tüm bilgisayara yansıyor. Tüm dersler için kullanılabiliyor. Öğretmenler diğer sınıflara bilgisayar dolabımızdan bilgisayar götürebiliyor.” dedi.

BİLGİSAYAR EKRANINDAN FARKSIZ AKILLI TAHTALARDA DERS

Çoğu okulda olmayan asıl farkın ise son model akıllı tahtalar olduğunu anlatan eğitimci şöyle konuştu: “Her sınıfımızda Whiteboard dediğimiz, beyaz tahta ile akıllı tahta kombinasyonundan oluşan akıllı tahtalar var. Öğretmen istediği zaman bilgisayarı açıp akıllı tahtayı bilgisayar ekranı olarak kullanabiliyor. Çocukların pdf, word, excel ödevlerini tahtaya yansıtabiliyor. İnternette araştırma yapabiliyor. İşlediği dersi kaldığı yerde kopyalayıp bir sonraki derste tekrar aynı yerden devam edebiliyor. O gün hasta olup gelemeyen çocuklara işlediği dersi evine gönderebiliyor.”

LABORATUVARLAR ÜNİVERSİTE DÜZEYİNDE DİZAYN EDİLDİ

Biyoloji, fizik, kimya laboratuvarlarından da bahseden Esen, “Laboratuvarlarımız normalde üniversite seviyesinde hizmet veren şirket tarafından dizayn edildi, yeni binamızda bunlar hizmete girecek. Şu anda son sistemi kullanıyoruz. Laboratuvarın internet, gaz, elektrik ve su bağlantısı yukarıdan geliyor, deneyi sadece öğretmen masasında değil, grup masalarında yapabiliyorlar.” diye konuştu.

ÖĞRETMENLERE ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ SEMİNERLERİ

Eğitim teknolojisi geliştikçe ders anlatan öğretmenlerin de bu gelişmeleri takip etmesi gerekiyor. Öğretmenlerinin bu ileri teknoloji ürünü okul araçlarını nasıl kullanacakları yönünde ilk başlarda tereddütlerinin olduğunu anlatan Gymnasium&Realschule Dialog İdari Müdürü, “Öğretmenlerimizin tamamı için brifing ve seminer düzenledik. Bilgisayar mühendisi olan bir öğretmenimiz de bilgileri tazeleme programları düzenliyor.” şeklinde konuştu.

Öğrencilerin ise bilgisayar dersinin yanı sıra Mülheim 2020’de bilgisayar projesine katılarak kazandığını anlatan müdür, “Öğrencilerimiz bir eğitimle Computer Pass bilgisayar ehliyeti alabiliyor. Ayrıca Faustlos gibi projelerle çocuklarımıza liyakat kazandırıyoruz.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar