Edirne’de Bando ve Ciğer Festivali başladı

Edirne’de bu yıl 4.'sü düzenlenen Uluslararası Bando ve Ciğer Festivali etkinlikleri başladı.

Google Haberlere Abone ol
Edirne’de Bando ve Ciğer Festivali başladı

Edirne’de bu yıl 4.'sü düzenlenen Uluslararası Bando ve Ciğer Festivali etkinlikleri başladı. Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya’dan bando takımlarının katıldığı festival yürüyüşü için Edirne Belediyesi önünde geniş bir kalabalık oluştu.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Edirne Valisi Hasan Duruer, Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın katılımıyla Mimar Sinan Caddesi üzerinde bir kortej oluşturuldu. Çok sayıda tava ciğer ustası, bando takımının yer aldığı yürüyüş Londra Asfaltı üzerinden devam ederek Saraçlar Caddesi üzerinde oluşturulan sahne önünde son buldu.

Festivalin açılışında konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, iki gün önce Ankara’da 'Bingöl Günleri' etkinliğinin yapıldığını belirterek, o günleri görünce Edirne adına biraz burukluk duyduğunu söyledi. Bugün buraya geldiğinde yolda İstanbul Feshane’de 'Rize Günleri'nin yapıldığını hatırlatan Müezzinoğlu, “İstanbul Feshane’de Rize Günleri olabiliyor da Edirne’nin ciğer festival günleri niye olmuyor, sormamız lazım. Biraz kabuğumuzu kırmamız lazım. İstanbul’la köprüleri daha güçlü kurmamız lazım. Elimizin altındaki zenginlikleri hep birlikte görmemiz, oralara da tanıtmamız lazım.” diye konuştu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Osmanlı Devleti’ne 92 yıl başkentlik yapmış bu mümtaz kente belediye başkanı olmanın onurunu ve gururunu yaşadığını söyledi. Belediyeciliğin, sadece temel altyapı hizmetlerini görmek ve bunları yerine getirmek olmadığını ifade eden Gürkan, şöyle dedi: “Bunlar zaten görevimiz. Ama belediyecilik diğer taraftan da o kentin sosyal, sanat, kültürel yaşamını ve o kente yaşayanların konforunu artırmanın yollarını bulabilmektir. Bando festivalimizle birlikte artık şöhreti ulusal sınırları aşan ciğerimizin de festivalini yapacağız.”

Edirne Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği tarafından tava ciğerinin coğrafi tescil işareti ve patentinin alındığını kaydeden Gürkan, “Şimdi Edirne ciğerini başka şehirlerde patent kapsamında ehil olmayan ellerde işlenmesinin ve kullanılmasının önüne geçmeyi hedefleyeceğiz.” açıklamasını yaptı. Konuşmaların ardından alanda oluşturulan platformda Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya bando takımları sahne aldı. Bando takımlarının performansı izleyicilerden büyük alkış aldı.
CİHAN

Yorumlar