Edirne Ziraat Odası Başkanı: Bu yıl 5 milyon ton buğday açığı olacak

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, bu yıl Türkiye’de 5 milyon ton civarında buğday açığının olacağını söyledi.Türkiye’nin buğday ambarı olarak sayılan İç Anadolu ve diğer bölgelerde bu yıl mevsim kurak geçti. Ancak...

Google Haberlere Abone ol
Edirne Ziraat Odası Başkanı: Bu yıl 5 milyon ton buğday açığı olacak

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, bu yıl Türkiye’de 5 milyon ton civarında buğday açığının olacağını söyledi.

Türkiye’nin buğday ambarı olarak sayılan İç Anadolu ve diğer bölgelerde bu yıl mevsim kurak geçti. Ancak diğer bölgelerin aksine Marmara’da yağışlar beklentinin üzerine gerçekleşti. Diğer yıllara oranla kışın kurak geçtiği bölgede ilkbaharın başlamasıyla birlikte yağmur yüzünü gösterdi.

Yağmur zamanında ve istenilen miktarda yağması bölge çiftçisinin yüzünü güldürdü.

Bölgedeki ekinlerin durumunu değerlendiren Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmuz, bölgesinde buğday ekiminin yüzde 5 oranında yapıldığını belirterek bu miktarının Türkiye’deki üretimin yüzde 25’ine denk geldiğini söyledi. Allah’ın kendilerine verimli araziler bağışladığını ve herkesin bunun kıymetini bilmesi gerektiğini vurgulayan Yorulmaz, bu yıl rekor bir verim beklediklerini kaydetti. İç Anadolu, Adana ve Mersin bölgelerinin kurak geçmesi nedeniyle Marmara’nın popüler hale geldiğini vurgulayan Yorulmaz, “Bölgemiz verim açısından çok yüksek bir bölge. Bu yıl verim ve kalite yüksek olacak. Çünkü süper bir buğday var.” dedi.

Yağışların bazı tehlikeleri de beraberinde getirdiğini kaydeden Yorulmaz, şunları söyledi: “İnşallah bu hafta sonundan itibaren havalar açacak. Hasat da yaklaştı. Cenabı Allah müsaade eder havalar açarsa hasat başlayacak.”

Buğday veriminin rekor düzeyde gerçekleşeceğini anlatan Yorulmaz, ancak bölgedeki yüksek verimin Türkiye’nin buğday ihtiyacını karşılayamayacağını açıkladı. Yorulmaz, “Bölgemiz Türkiye’nin ihtiyacını karşılayamaz. Türkiye’de tohumluk ve tüketim miktarı 18 milyon ton civarında. Benim tahminime göre bu yıl Türkiye’ye büyük bir açık olacak. Çünkü biz yüzde 20’sini üretibiliyor Marmara bölgesi olarak. Türkiye bu yıl 12-13 milyon ton buğday üretebilecek. 5 milyon ton açık olacak. Tahminim açığı stoklarla karşılayacak. Bu anlamda buğday sıkıntısı olacak.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar