Eczacılardan ilacı kesme tehdidi

Eczacılar, hükümetten talep ettikleri şartların yerine getirilmemesi halinde 1 Nisan'dan itibaren vatandaşa ilaç vermeyeceklerini belirtiyor. Eczacıların talepleri arasında mobil reçetelerden ücret alınması da bulunuyor

Google Haberlere Abone ol
Eczacılardan ilacı kesme tehdidi

Eczanelerle, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki sözleşme 31 Mart Perşembe günü sona eriyor. Eczaneler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan talep ettikleri 13 maddelik paketin kabul edilmemesi halinde yeni sözleşmeyi imzalamayacakları ve SGK reçetelerini karşılamayacakları uyarısı yaptı.

Hürriyet'e konuşan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, son 3.5 yıldır eczanelere yönelik hiçbir ekonomik iyileştirme yapılmadığını söyledi. Genel Sağlık Sigortası’nın zorunlu hale getirilmesiyle nüfusunun tamamı SGK kapsamı altında olan tüm Türkiye 1 Nisan’dan itibaren eczanelerden ilaç alamama tehdidi altında. İstanbul Eczacı Odası yönetim kurulu üyeleriyle dün bir basın toplantısı yapan Sarıalioğlu, bütçe oylama sürecinin tamamlanması için kendilerinden zaman istendiğini, bu nedenle Ocak’da 3 aylık geçici protokol imzaladıklarını söyledi.

TALEP KARŞILANMAYACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’ya SGK yetkilileriyle yapılan görüşmelerde sorunlarını detaylı aktardıklarını belirten Sarıalioğlu, “SGK bürokratları, eczacı milletvekilleri ve en son yaklaşık 200 meslektaşımız önünde Sayın Soylu taleplerimizde haklı olduğumuzu bizlere beyan etti. Aynı toplantıda, taleplerimizinEkonomi Koordinasyon Kurulu tarafından bütçe açısından değerlendirilerek onaylanması gerektiği ifade edildi. Görüşmeler devam ediyor. Ancak taleplerimiz karşılanacak gibi görülmüyor. Taleplerimizin ciddiye alınması için uyarıyoruz” diye konuştu.

ECZANELER ZAM VE YENİ ÜCRETLER TALEP EDİYOR

Muayene ücretlerinin eczaneler üzerinden tahsilatının kaldırılması (yılda 3.5 milyar liralık ücreti eczaneler topluyor)
Reçete başına hizmet bedelinin artırılması (halen kademeli olarak reçete başına 25 ve 75 kuruşluk bedel alınıyor)
SGK iskontolarının toplam ciro üzerinden değil, SGK cirosu üzerinden yapılması,
Satış hasılatı baremlerinin artırılması,
Majistral (el yapımı ilaç) tarifede yer alan fiyatların güncellenmesi,
Enjektör bedellerinin artırılması,
Mobil reçetelerde reçete başı hizmet bedeli ödenmesi,
Mesai saatleri dışında yazılmış nöbetçi eczanelerce karşılanan reçeteler için hizmet bedelinin yüzde 50 artırılması. 

Yorumlar