Eczacılar Birliği: Geldiğimiz nokta bizi yol haritası oluşturmaya mecbur kıldı

Türk Eczacıları Birliği Başkanı (TEB) Erdoğan Çolak, eczacılık mesleğinin geleceği üzerine sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada çok çetin bir mücadele yürütüldüğünü ifade etti. Eczacılık hizmetlerinin büyük bir dönüşüm...

Google Haberlere Abone ol
Eczacılar Birliği: Geldiğimiz nokta bizi yol haritası oluşturmaya mecbur kıldı

Türk Eczacıları Birliği Başkanı (TEB) Erdoğan Çolak, eczacılık mesleğinin geleceği üzerine sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada çok çetin bir mücadele yürütüldüğünü ifade etti. Eczacılık hizmetlerinin büyük bir dönüşüm geçirdiğini ve kendisine yeni bir yol haritası çizmek için ilerlediğini belirten Çolak, “Değişimler fırsatları ayağımıza getirmiyor. Kendi fırsatlarımızı bugün oluşturamasak yarın çok geç olacak.” dedi.

Adana Eczası Odası’nın ‘14 Mayıs Eczacılık Günü’ etkinlikleri kapsamında düzenlediği “Eczacılık eğitimi ve eczacılıkta meslek hakkı” konulu panele konuşmacı olarak katılan TEB Başkanı Erdoğan Çolak, “Eczacılık alanı açısından söz konusu yeniden yapılanma gündemi doğal akışına bırakıldığı takdirde güçlü olanın ayakta kaldığı, güçsüz olanın çözüldüğü bir sürecin hızlanarak devam edeceğini net bir biçimde bizlere gösteriyor. Geldiğimiz nokta bizleri dünümüz, bugünümüz hakkında düşünmeye, mesleğimiz ve kendimiz hakkında bir seçim yapmaya ve geleceğimize bir yol haritası oluşturmaya mecbur kılmaktadır.” diye konuştu.

Türkiye’de eczacılığın geçmişten gelen kronikleşmiş sorunlar ve mesleğin dünya ölçeğinde geçirdiği değişimin beraberinde getirdiği sıkıntılarla varlığını sürdürme mücadelesi verdiğini dile getiren Çolak, şöyle devam etti: “Bu süreç karşısında mesleğin üyeleri olarak bizler de yıllardır çeşitli çözüm önerileri ileri sürüyor, kendimize bir yol bulmaya, bir yön tayin etmeye çalışıyoruz. Ancak artık çözüm olarak ortaya koyduğumuz önerileri en ince noktalarına kadar detaylandırmak, bunlardan tam olarak neyi anladığımızı yahut neyi anlamamız gerektiğini bütün boyutlarıyla masaya yatırmak zorundayız. Değişim emek, zaman ve sabır isteyen, bireysel çabalardan kurumsal çalışmalara kadar pek çok adımı kapsayan oldukça uzun bir süreç. Artık, 20-30 yıl öncesinden günümüze kadar gelen, ufak tefek değişimlere rağmen ana hatlarını koruyan aynı yahut benzer sorunları ‘eczacılık mesleğinin güncel sorunları’ başlığı altında tartışmanın, tek tek çözüm aramanın ötesine geçmenin zamanının geldiğine inanıyoruz. Eczacılık hizmetleri ve eczane sistemine ilişkin kalıcı ve sağlam bir model oluşturmak, bu modelin gerektirdiği düzenlemeleri belirli bir perspektif çerçevesinde yapmak için hareket vakti gelmiştir, diyoruz.”

YILLIK HEKİME BAŞVURU SAYISI YÜZDE 8’LERE ÇIKTI

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Kuruca ise 2.3 civarında olan yıllık hekime başvuru sayısının yüzde 8’lere çıktığını söyledi. Rakamın bu kadar yüksek olmasını vatandaşın ‘bir açlığın peşinde koşmasının sonucu’ olarak değerlendiren Kuruca, “Nüfusun yaşlanmasını bir kenara bırakırsak önümüzdeki günlerde bunun stabil hale gelmesi biraz daha geriye doğru gelmesi gerekir. Biraz da bilinçlenmeyle alakalı bir şeydir. Muayene sisteminden bir geçiş olduğu için o yıllarda hekime başvuru sayısını çok sağlıklı analiz etmek mümkün değil. Aynı durum ilaç tüketimiyle de karşımıza çıkıyor. Cepten yapılan harcamaların sayısı o yıllarda daha yaygındı.” açıklamasını yaptı. Paneli yöneten Eczacı Burhanettin Bulut ile Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan’ında birer sunum yaptığı toplantıyı çok sayıda eczası izledi. CİHAN

Yorumlar