Düzenli uyku, çocukların hastalıklara karşı direncini arttırıyor

Okul zamanlarında düzenli olarak erken yatıp erken kalkmaya alışan çocukların yaz tatilinde uyku düzenleri alt üst olabiliyor. Uyku düzeninin bozulması, çocuğun genel vücut metabolizmasının bozularak hastalıklara karşı direncin zayıflamasına...

Google Haberlere Abone ol
Düzenli uyku, çocukların hastalıklara karşı direncini arttırıyor

Okul zamanlarında düzenli olarak erken yatıp erken kalkmaya alışan çocukların yaz tatilinde uyku düzenleri alt üst olabiliyor. Uyku düzeninin bozulması, çocuğun genel vücut metabolizmasının bozularak hastalıklara karşı direncin zayıflamasına sebep oluyor.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Selim Hasözler, hem yaz tatilinde sağlıklı bir uyku için hem de gelecek okul döneminde uyku düzeni sorunu yaşamamak için çocukların tatilde de belirli bir uyku düzenine alıştırılması gerektiğini söyledi. Bu nedenle çocukların düzenli olarak aynı saatlerde uyuyup aynı saatlerde uyandırılması gerektiğini belirten Hasözler, “Uyku düzeni çocukluk çağı için çocuğun fiziksel gelişimi açısından çok önemli. Sabah belli saatte kalkıp, belli saatte yemek yiyip, belli saatte uyumaya alışmış bir çocuğun genel vücut metabolizması düzgün çalıştığı için, vücut hastalıklara karşı daha dayanıklı oluyor.” dedi.

Yaz döneminde çocukların geç uyuması ve geç kalkmalarının ailelerin sürekli şikayetleri arasında olduğunu belirten Hasözler, bu isteğin normal olduğunu dile getirdi. Hasözler, “Yaz döneminde okul çağından farklı olarak biraz daha geç kalkabilirler. Ama bu öğle saatlerini bulmamalı. En geç saat 09.00 ya da 10.00’da çocuklar uyandırılmalı.” dedi.

Çocukluk çağında uykunun süresinden ziyade belirli saatte kalkılması prensibinin daha önemli olduğunu vurgulayan Çocuk hastalıkları Uzmanı Hasözler, ailelere şu önerilerde bulundu; “Disiplinli bir uyku düzenine sahip olmak için özellikle akşamları kolalı, kafein ihtiva eden yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı. Kafein uykuyu geciktiren bir uyarandır. Gece uyku getirecek ılık bir süt ya da bitkisel çay içilerek uykuya daha kolay geçilebilir. Çocukların daha rahat uykuya dalabilmesi için karanlık bir ortam gerekir. Odada televizyon ve bilgisayar gibi uyaranların olmaması ve sessiz bir ortamın sağlanması da kaliteli uyku için önemlidir.”

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Ahmet Selim Hasözler, öğle uykusunun da çocuğun gelişimi için önemli olduğunu vurguladı. CİHAN

Yorumlar