Dünyayı gezen Solotürk, İstanbul’dan da davet bekliyor

Türk Hava Kuvvetleri'nin (THK), 100. kuruluş yılında Türk milletine hediye ettiği Solotürk ekibi, yüksek performanslı F-16 uçağının kabiliyetleri ile dünyanın değişik ülkelerinde gösteri yapıyor.

Google Haberlere Abone ol
Dünyayı gezen Solotürk, İstanbul’dan da davet bekliyor

Türk Hava Kuvvetleri'nin (THK), 100. kuruluş yılında Türk milletine hediye ettiği Solotürk ekibi, yüksek performanslı F-16 uçağının kabiliyetleri ile dünyanın değişik ülkelerinde gösteri yapıyor. Önümüzdeki aylarda Kuveyt’te bir gösteri yapması beklenilen Solotürk’ün İstanbul’da gösteri yapmadığı ortaya çıktı. Solotürk gösteri pilotu olan Yüzbaşı Yusuf Kurt, "Dünyanın önemli şehirlerinde gösteri yaptık, Türkiye’nin birçok bölgesinde gösteri yaptık, ama İstanbul içimizde kanayan bir yara. İstanbul’da bir gösteri yapmak istiyoruz." dedi.

Dünyada sadece 5-6 ülke tarafından tek F-16 uçakla icra edilen gösteriler, 2011 yılından bu yana da Solotürk ekibi F-16 uçağıyla yapılan gösteri paketinde, icra edilen hareketler zorluğu ile birlikte koreografi de keyif veriyor. Bursa Işıklar askeri Hava Lisesi’nde öğrencilerle bir araya gelen Solotürk Pilotu Hava Pilot Yüzbaşı Yusuf Kurt, Solotürk’ün kuruluş amacını anlattı. Öğrencilerin sorularını da cevaplandıran Kurt, yılda 12-15 gösteri yaptıklarını, bu sene ise bu sayının 35’e çıkabileceğini söyledi.

Solotürk’ten önce de dünyanın değişik ülkelerinin hava kuvvetleri bünyesinde gösteri takımlarının bulunduğuna dikkat çeken Kurt, şunları söyledi: "Belçika, Hollanda ve ABD’nin vardı. Hava Kuvvetleri de bunlara cevap olarak daha doğrusu gücümüzü göstermek adına Solotürk'ü kurdu. Solotürk daha kurulduğu ilk yılda İngiltere’de bu takımların da olduğu gösterilerde dünyanın en iyi gösteri takımı oldu. Halen iki pilot iki uçağımız var. Tek uçakla tek pilot gösteri yapıyor diğer pilot da yedek pilot olarak bekliyor. Manevralar tamamen çalıştığımız manevralar ancak altta halkın coşkusu telsizden yansıyınca, yapılan dualar yansıyınca bu da bizim için ayrı bir mutluluk ve gurur oluyor."

KUVEYT’E GİDİYORUZ

Bugüne kadar İngiltere, Hollanda, Fransa, Belçika gibi çok sayıda Avrupa ülkesinde gösteri yaptıklarını anlatan Yüzbaşı Yusuf Kurt, "Öncelikle yurtiçi gösterileri ne önem veriyoruz. Bu sene ilk defa Arap yarımadasına gideceğiz. Kuveyt’te bir gösterimiz olacak bu da bizim için ilk olacak. Biz de çok merak ediyoruz Arap yarımadasından farklı noktalardan davet geldi." diye konuştu.

İSTANBUL’DAN DAVET BEKLİYORUZ

Gazetecilerin ‘gösteri yapmadığınız yer var mı?’ sorusunu cevaplandıran Yüzbaşı Yusuf Kurt, İstanbul’da gösteri yapmadıklarını söyledi. Kurt şunları kaydetti: “İçimizde acıyan yaramız var; İstanbul. İstanbul boğazında bir gösteri yapmak bizim için çok önemli. Çünkü İngiltere, Hollanda, Fransa’ya, Belçika’da ve Türkiye’nin birçok şehrinde yüz binlere gösteri yaptık. Henüz İstanbul’da bir gösteri yapmadık. İstanbul’dan davet almadık. Bizi takip edenler email atıyor, ‘neden gösteri yapmıyorsunuz?’ diye. Bir gün İstanbul’da gösteri yaptığımızda ne dediğimizi daha iyi anlayacaksınız."

Türk yıldızları ile Solotürk’ün aynı amaç için kurulduğunu belirten Kurt, "İki takım da Türk insanının gücünü göstermek için çalışıyor. Türk Yıldızları, daha çok beraber görev yapabilirliğimizi gösterirken Solotürk performans olarak gösteri yapıyor. İkimiz aynı takımın farklı güçlerini gösteriyoruz." dedi. Söyleşinin ardından Işılar Askeri Hava Lisesi Komutanlığına atanan Hava Pilot Kurmay Albay İshak Dayıoğlu, Pilot Yusuf Kurt’a çeşitli hediyeler verdi. Bir grup öğrenci de İstanbul boğazı altında hazırladıkları resimli pankartı Pilot Yusuf Kurt’a gösterdiler. Pankartta, Solotürk uçağının İstanbul boğazı üzerindeki resmi dikkat çekti.
CİHAN

Yorumlar