Dünyaca ünlü Ölüdeniz'in devlet eliyle ihale edildiği iddiası

Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan dünyaca ünlü Ölüdeniz lagünü kumsalının, devlet eliyle usulsüz yöntemlerle ihale edilmeye çalışıldığı öne sürüldü. Muğla'da yerel yönetimin, seçimlerden dokuz gün önce valilik bünyesindeki...

Google Haberlere Abone ol
Dünyaca ünlü Ölüdeniz'in devlet eliyle ihale edildiği iddiası

Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan dünyaca ünlü Ölüdeniz lagünü kumsalının, devlet eliyle usulsüz yöntemlerle ihale edilmeye çalışıldığı öne sürüldü. Muğla'da yerel yönetimin, seçimlerden dokuz gün önce valilik bünyesindeki Muğla El Sanatları (MELSA) şirketini, turizm bölgelerindeki yıllık yaklaşık 10 milyon lira gelir sağlayan üç işletmenin Büyükşehir Belediyesi'ne geçmemesi için bir protokolle feshettiği ileri sürüldü.

Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, İl Özel İdaresi’nin yüzde 75 hissesine sahip olduğu MELSA'nın, 10 Mart 2014 tarihinde devir ve tasfiye komisyonu kararıyla Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne devrini onayladı. Bir gün sonra da MELSA'nın borç vermesine yönelik, İl Özel İdaresi'ni temsilen Vali Güvençer ve Muğla'ya Hizmet Vakfı'nı temsilen Başkan Yardımcısı Kamil Köten arasında imzalanan kararda şu ifadelere yer verildi: "Şirket ortaklarımızdan Muğla'ya Hizmet Vakfı'nın 11.03.2014 tarih ve 32 sayılı yazısı genel kurulda incelenmiş olup vakfın içinde bulunduğu mali sıkıntıları gidermek için nakit ya da çek olarak 350 bin TL'yi geçmeyecek şekilde talep edildikçe borç verilmesine oybirliğiyle karar verilmiştir."

SEÇİMLERDEN 10 GÜN ÖNCE SÖZLEŞME KARŞILIKLI FESHEDİLMİŞ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla Valiliği bünyesindeki MELSA, Ölüdeniz lagünü kumsalının işletmesine yönelik, 10 Mart 2021 tarihinde sözleşmesi bitecek olmasına rağmen şirketin Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesinden 10 gün önce bünyesindeki işletmelerden Akbük günübirlik alanı, Akçapınar Mahallesi Araplar mevkisi ile Ölüdeniz kumsalındaki günübirlik alan ve tesislerin işletme protokolleri, Vali Güvençer ve Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya arasında karşılıklı feshedildi.

BAKANLIK VE VALİLİK ŞİRKET KURDU

İddiaya göre seçimlerden önce Muğla'ya Hizmet Vakfı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı, yüzde 50 ortaklıkla MUÇEV Tur. Tic. Ltd.Şti.'yi kurdu. Ardından Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü, 28 Mayıs 2014 tarihinde imzalanan protokolle buraların kullanma hakkını bu şirkete devretti. Yetki devrinin ardından 2 Haziran 2014 gecesi söz konusu firma, internet sitesinde Ölüdeniz lagünü kumsalı alanı için usulsüz ihale ilanı yayınlandı. İhale şartnamesinde, "MUÇEV'e verilen teklif ve belgelerin incelemelerini, kontrollerini yapar ve uygun bulmadığı firmaları, teklifi yüksek dahi olsa tekliflerini dikkate almayarak açık arttırmadan çıkarabilir. Açık arttırmaya katılıp alanın işletmesini alamayan firmaların teklif için verilen diğer belgeleri, gizlilik esasıyla MUÇEV'in arşivinde kalacaktır." yazması dikkat çekti. 5 Haziran 2014 tarihinde vakıf binasında yapılan ihaleye üç firmanın katıldığı belirtildi fakat ve kazanan açıklanmadı.

MELSA'NIN İŞLETTİĞİ ALANLAR PARA BASIYOR

MELSA'nın işlettiği Ölüdeniz, Belcekız ve Akçapınar, 2009 yılında KDV hariç 4 milyon 318 bin 739 TL, 2010 yılında 4 milyon 226 bin 459 TL, 2011 yılında 6 milyon 228 bin 147 TL, 2012 yılında 6 milyon 638 bin 933 TL, 2013 yılında ise 8 milyon 648 bin 508 TL kazanç elde etti. Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı ve MELSA Müdürler Kurulu Başkanı Yavuz Kayı, şirketin kaynaklarının yıllardır sosyal sorumluluk projeleri adı altında valilik tarafından kullanıldığını söyledi. Bu kaynağı besleyen tek işletme alanının Ölüdeniz Kumburnu tesisleri olduğunu belirterek, "Şirketimiz, ileriye dönük bütün mali kaynak planlanmasını, işletme hakkı süresinin sona ereceği 31 Aralık 2021 tarihine göre yaptı. Bu tarihten önce yapılan fesih işlemi mali dengelerini alt üst edecek, mevcut personelimizin de çalışma yaşamıyla ilgili yasalardan doğan haklarının karşılanmasını imkansız hale getirecektir. Hiçbir yasal ve mantıklı gerekçeye dayanmadan, Muğla Valisi'nin fesih protokolünü düzenlemesini iyi niyet kurallarıyla bağdaşlaştırabilmek mümkün değil." dedi.

Protokolden önce şirket genel kurulu tarafından alınan bir kararıolmadığını vurgulayan Kayı, "Protokolün feshedilmesinde imzası bulunan valilik makamının, şirkete yazılı veya sözlü bildirim yapmaması nedeniyle mahalli idareler seçiminden sonra oluşan şirket yeni yönetiminin konudan haberdar olması engellendi. 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 613. maddesi gereğince ortakların, şirketin çıkarlarını zedeleyebilecek davranışta bulunamayacakları hükmüne aykırı davranıldı. Fesih protokolünün Akçapınar ile Ölüdeniz günübirlik alan ve tesislerine ilişkin bölümünün iptali için gereken tüm yasal işlemler, şirketimiz tarafından başlatıldı. Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı'nda açılan davalar süresi içinde, bahsi geçen alanlara herhangi bir müdahalede bulunulduğu takdirde uğrayacağımız zarar gözönünde bulundurulacak." ifadelerini kullandı. Yavuz Kayı, o dönemki MELSA yönetimi tarafından Muğla'ya Hizmet Vakfı'na borç verilen 830 bin 590 liranın, yedi gün içinde geri ödenmesi gerektiğini sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar